Ook topdrukte in luchtruim boven Zandvoort tijdens Formule 1-weekend

De Grand Prix in Zandvoort heeft de komende drie dagen flinke gevolgen voor het lokale vliegverkeer. Om de vele helikoptervluchten van en naar het circuit mogelijk te maken, wordt het luchtruim in de wijde omgeving van de badplaats afgesloten voor ander vliegverkeer.

Herman Stil
Het circuit van Zandvoort. Komend weekend wordt er voor het eerst in 36 jaar de Dutch Grand Prix gereden. Beeld ANP
Het circuit van Zandvoort. Komend weekend wordt er voor het eerst in 36 jaar de Dutch Grand Prix gereden.Beeld ANP

Alleen vliegtuigen die vooraf toestemming hebben gekregen mogen vrijdag, zaterdag en zondag rondom het circuit vliegen. Het gaat daarbij – naast politie- en traumaheli’s – om helikopters die personeel van teams en organisatie vervoeren, voor de medische dienst van de Formule 1 en voor de tv-uitzendingen. Ook zijn er uitzonderingen voor een aantal reclamesleepvliegtuigen.

De beperking geldt een groot gebied boven de Noordzee, Kennemerland en de IJmond, ruwweg tussen Noordwijk en het Noordzeekanaal. Volgens een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zijn er speciale vliegroutes ingesteld om het gebied in en uit te vliegen, zodat overlast zo veel mogelijk wordt beperkt. Die routes mijden ook ‘zo veel mogelijk’ natuurgebieden zoals de Kennemerduinen.

Geen last voor Schiphol

LVNL is alleen verantwoordelijk voor het toegestane vliegverkeer van en naar het afgezette gebied. Op het circuit en de naastgelegen heliports worden de toestellen begeleid door een gecertificeerde medewerker van F1-eigenaar FOM.

Op de drukste dag, zondag, worden zoals het er nu uitziet honderd vliegbewegingen (start en landing) verwacht. Dat klinkt als weinig, maar veelal gaat het om heli’s die lange tijd in de lucht blijven. “Je krijgt extra verkeer dat er normaal niet is,” zegt de woordvoerder van LVNL.

Ander vliegverkeer is verboden, zowel sport- en reclamevliegtuigen als zakenvluchten. Ook drones zijn uit den boze, omdat die de veiligheid van het toegestane vliegverkeer in gevaar brengen. Het vliegverkeer van en naar Schiphol wordt volgens LVNL niet getroffen. “Alle aan- en uitvliegroutes voor de burgerluchtvaart vallen buiten het gebied dat nu wordt afgezet.”

LVNL is, met het ministerie van Infrastructuur, maanden bezig geweest met de voorbereidingen. “Dit is voor onze verkeersleiders heel uitdagend maar ook heel leuk. Ik hoorde al van verkeersleiders die zich dit weekend speciaal hiervoor hebben laten inroosteren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden