Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil fractie leiden

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt zich kandidaat om fractievoorzitter te worden van de PvdA. Eerder deed haar collega Henk Nijboer dat ook al. De negen Tweede-Kamerleden van de partij bepalen vrijdag wie het wordt.

Hans van Soest
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in debat met het kabinet. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in debat met het kabinet.Beeld ANP

Het fractievoorzitterschap van de PvdA is vacant nadat Lilianne Ploumen vorige week onverwacht haar vertrek aankondigde. Ze verlaat de politiek omdat ze zichzelf niet geschikt vindt om de PvdA te leiden.

Kuiken is al Kamerlid sinds 2006. Bij de afgelopen verkiezingen stond ze op plek vier van de kieslijst. Mocht Kuiken fractievoorzitter worden, dan is het de tweede keer dat ze een vertrokken partijleider opvolgt. In december 2016 werd ze een aantal maanden fractievoorzitter nadat toenmalig partijleider Diederik Samsom er mee stopte. Tot aan de verkiezingen van maart 2017 nam zij toen de functie waar.

Gezicht van de partij

Als Kuiken nu fractievoorzitter wordt, moet ze het heel wat langer volhouden. De volgende Kamerverkiezingen staan pas gepland voor over drie jaar. Dat is ook de reden waarom ze lang twijfelde of ze zich wel kandidaat zou stellen. Een ander groot verschil met 2016 is dat er toen na het vertrek van Samsom al een nieuwe partijleider klaar stond. Dat was toenmalig minister Lodewijk Asscher die de interne lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA had gewonnen. Als fractievoorzitter was Kuiken toen een tussenpaus.

Na het vertrek van Ploumen is dat nu wel anders. De voorzitter van de Kamerfractie wordt straks automatisch ook het gezicht van de partij en daarmee zeker de komende jaren ook de politiek leider. Tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, wil de partij weer een lijsttrekkersverkiezing houden.

Kuiken en Nijboer kunnen nog concurrentie krijgen. Leden van de Kamerfractie kunnen tot donderdagochtend hun vinger opsteken als ze fractievoorzitter willen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden