Nieuws

Ook langs Nederlandse kust versnelt de zeespiegelstijging

De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de Technische Universiteit (TU) Delft.

ANP
De Waddenzee ter hoogte van Harlingen. De zeespiegel in deze zee stijgt twee keer sneller dan elders langs de Nederlandse kust. Beeld Fotografiecor.nl/ANP
De Waddenzee ter hoogte van Harlingen. De zeespiegel in deze zee stijgt twee keer sneller dan elders langs de Nederlandse kust.Beeld Fotografiecor.nl/ANP

Sinds het midden van de jaren negentig stijgt het waterpeil voor de Nederlandse kust tussen de 0,5 en 1,5 millimeter sneller dan in de zeventig jaar daarvoor, stellen de onderzoekers. De gemiddelde stijging bedraagt nu 2,7 millimeter per jaar. Door onzekerheid in de gegevens kan de stijging in werkelijkheid 0,4 millimeter meer of minder groot zijn.

Dat wereldwijd de stijging van de zeespiegel versnelt als gevolg van de opwarming van de aarde, is al jaren bekend. Volgens de TU Delft is het echter voor het eerst dat ‘een significante versnelling’ blijkt uit de metingen van de Nederlandse getijdestations langs de Noordzee.

Per station zien de onderzoekers grote verschillen. Zo stijgt de zeespiegel in de Waddenzee twee keer zo snel als elders. Ook in de loop van een jaar kan het waterpeil per meetstation sterk verschillen. Daardoor is het niet eenvoudig een versnelling van de zeespiegelstijging terug te vinden in de cijfers.

‘Een vraag voor de politiek’

De acht meetstations langs de Noordzeekust tussen Vlissingen en Delfzijl bestaan al meer dan honderd jaar en liggen op relatief korte afstand van elkaar. “Nergens ter wereld vind je zo’n goede dataset,” zegt onderzoeker Riccardo Riva. In hoeverre we ons zorgen moeten maken, vindt hij ‘een vraag voor de politiek’.

Wereldwijd is de zeespiegel sinds het begin van de twintigste eeuw ongeveer 20 centimeter gestegen. Het VN-panel van klimaatwetenschappers IPCC stelde vorig jaar al in een veelbesproken rapport vast dat de stijging in de afgelopen dertig eeuwen nooit zo sterk is geweest. In de komende dertig jaar kan er weer 20 centimeter bij komen en ook daarna stijgt de zeespiegel verder, verwacht het IPCC. Dat kan grote gevolgen hebben voor een land als Nederland, dat voor 26 procent onder zeeniveau ligt.

Volgens klimaatwetenschappers is de stijging een direct gevolg van het smelten van ijs op Groenland en in de poolgebieden én uitzetting van het oceaanwater. Doordat het warmer wordt, warmt de bovenste laag van het water op, waardoor het uitzet. Dit versterkt de zeespiegelstijging.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden