Ook kind dat vader nog trouw bleef, vertrekt bij Ruinerwoldse vader

Een van de jongste vijf kinderen van de Ruinerwoldse vader die hem bleef steunen en sinds kort weer met hem samenwoonde, is alsnog vertrokken. Dat bleek uit de laatste aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold, die woensdagavond is uitgezonden.

Raymond Boere
De hoeve in Ruinerwold. Beeld EPA
De hoeve in Ruinerwold.Beeld EPA

Het jongere kind is nu ook tot inzicht gekomen dat vader Gerrit-Jan van D. (68) te veel dingen heeft gedaan die niet te rechtvaardigen zijn, was te zien in de aftiteling van de documentaire. Waar het volwassen kind nu is, werd niet duidelijk.

In de ontluisterende documentaire vertelden de vier oudste kinderen wat hun vader Gerrit-Jan van D. hen heeft aangedaan. Jarenlang leefden ze met een vader die er bizarre rituelen op na hield met zijn eigen evangelie. Twee van hen zeggen ook door hem seksueel te zijn misbruikt.

Drie van de oudste kinderen waren het gezin al ontvlucht toen Van D. naar de Ruinerwoldse hoeve verhuisde en daar in totale afzondering leefde met zijn andere kinderen. Pas toen zoon Israel in oktober 2019 naar buiten stapte en hulp zocht, werd het gezin wereldnieuws.

Oudsten beginnen rechtszaak

Vader Gerrit-Jan van D. werd gearresteerd, samen met een Oostenrijkse klusjesman die er veel over de vloer kwam. De kinderen werden op een geheime locatie ondergebracht. Vorige maand kwam Van D. vrij, omdat hij na een herseninfarct niet meer in staat is zijn rechtszaak te volgen.

De arrestatie van Gerrit-Jan van D. verscheurde het gezin. De vier oudsten deden geen aangifte, maar vonden wel dat hij vervolgd moest worden. Ze wilden dat vast kwam te staan dat het niet normaal is wat ze hebben meegemaakt. De vijf jongsten bleven achter hem staan.

Corinne Jeekel, de advocaat van de vier oudste kinderen, kondigde woensdagavond aan een civiele rechtszaak te beginnen tegen vader Gerrit-Jan van D. “De kinderen willen erkenning dat dit niet deugt,” zei ze in het tv-programma Op1. Nu strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is, wil zij via het civiele recht proberen de vader aansprakelijk te houden voor het leed dat de kinderen is aangedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden