Ook incident op school in Den Bosch na les over vrijheid van meningsuiting

Niet alleen in Rotterdam is een leraar van een school doelwit geworden van bedreigingen in verband met een spotprent in de klas, ook op het Ds. Pierson College in Den Bosch heeft een les maatschappijleer geleid tot onrust. Beide scholen en de betreffende docenten hebben aangifte gedaan.

Maartje Huijben en Annemiek Steenbekkers
Cover van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Beeld EPA
Cover van het satirisch weekblad Charlie Hebdo.Beeld EPA

Onder een aantal leerlingen en ouders van het Ds. Pierson College in Den Bosch ontstond onrust nadat beeldmateriaal uit een les maatschappijleer door bovenbouwleerlingen op social media werd verspreid. Het ging om een cartoon van de profeet Mohammed die in 2006 maakte dat mensen zich beledigd voelden en daarom de straat op gingen om te demonstreren.

De cartoon werd getoond in de context van een uitleg over hoe de democratische rechtsstaat onder druk komt te staan wanneer bepaalde grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting, van religie en van betoging met elkaar botsen, zo meldt de school in een brief.

Docent ondersteund

De betreffende docent wordt ondersteund vanwege ‘gevoelde onveiligheid’, staat te lezen in de brief. ‘Hiermee lijkt een onveilige situatie gecreëerd voor de docent en anderen in de school.’ Voor de directie en de veiligheidscoördinator van het Pierson College was dit reden om externe ondersteuning in te schakelen. Gemeente, calamiteitenteam en politie hebben de school geadviseerd en monitoren deze situatie.

‘Vanuit onze opdracht als school vormen onderwerpen als democratie, maatschappelijke dilemma’s en burgerschapsvorming onderdeel van ons onderwijs. Vanuit onze visie doen we dat altijd vanuit respect en brengen daarbij verschillende perspectieven in beeld. Perspectieven die leerlingen helpen breed een eigen mening te vormen op basis van kennis en waarden, niet op aannames. Doordat door leerlingen foto’s uit de les en beeldmateriaal uit de lespresentatie werden verspreid, ontbrak deze context en hebben buitenstaanders zich een oordeel gevormd over deze lessituatie, wat geleid heeft tot diverse reacties en emoties.’’

Ook discussie in Rotterdam

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is deze week ondergedoken na tumult om een cartoon in zijn lokaal. De tekening, waarop een aanslagpleger van de aanval op Charlie Hebdo wordt bespot, hing er al vijf jaar.

Vijf meisjes meenden dat een spotprent op het prikbord profeet Mohammed beledigde. Daar hing de prent van Joep Bertrams die in 2015 de Inktspotprijs won. De meisjes wilden dat de tekening werd verwijderd. De docent probeerde uit te leggen dat niet de profeet wordt bespot, maar een van de aanslagplegers.

Het mocht niet baten. Het relletje verplaatste zich van het klaslokaal naar het internet. Een foto van de prent in het lokaal ging al snel rond op de sociale media. Daar werden bedreigingen geuit aan het adres van docenten van de school. De politie liet daarop weten ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ te treffen.

Volstrekt onacceptabel

Onderwijsminister Arie Slob veroordeelt beide incidenten. “Tot onze ontsteltenis hebben de acties in het kader van de vrijheid van meningsuiting op scholen in Rotterdam en Den Bosch geleid tot onrust en zelfs tot bedreigingen. Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van leraren onder druk komt te staan omdat zij de waarde van het vrije woord overbrengen. Het intimideren en bedreigen van leraren kan op geen enkele wijze worden getolereerd en hier treden wij dan ook hard tegen op.”

Op de school in Den Bosch is net is als op de Rotterdamse school een ondersteuningsteam van de Stichting School en Veilheid ingezet om te helpen bij deze situatie.

Cameraploeg PowNed belaagd bij Rotterdamse school

Een cameraploeg van PowNed is donderdag tijdens opnames bij het Emmauscollege in Rotterdam belaagd door een leerling. De cameraman raakte daarbij lichtgewond, zegt omroepbaas Dominique Weesie.

De ploeg was naar de school gegaan om een item te draaien over de docent die bedreigd werd omdat hij een spotprent in een van de klaslokalen had opgehangen. De jongen wilde niet gefilmd worden en besloot daarom de verslaggevers aan te vallen.

Eerst gaf hij de cameraman na wat geduw een klap in het gezicht en later probeerde hij ook te schoppen. De verslaggever stak daarbij zijn hand uit om de schop af te weren. Het slachtoffer liep daarbij kneuzingen in zijn hand op, zo bleek na een bezoek in het ziekenhuis. Op verzoek van de politie en de vader van de jongen gaat PowNed aangifte doen.

Dominique Weesie zegt zich zorgen te maken over hoe er met de pers om wordt gegaan. Zijn verslaggevers werden al vaker belaagd. “Het wordt een stuk ruwer op straat. Het is de laatste tijd schering en inslag,” zegt hij. De omroepbaas zet zelfs al meerdere keren per maand beveiligers in.

Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, is geschrokken. ‘Dieptriest, dit. Deze scholieren hebben veel te leren. Les 1: van de pers blijf je af,’ schrijft hij op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden