Nieuws

Ook in hoger beroep cel geëist tegen man die Kaag bedreigde met fakkel

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep een celstraf van 174 dagen en zes maanden voorwaardelijk geëist tegen Max van den B. (30), die vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond.

Het Parool
Max van den B. bij het huis van Sigrid Kaag in Den Haag. Beeld
Max van den B. bij het huis van Sigrid Kaag in Den Haag.

Daarnaast eist het OM dat het hof de verdachte een contact- en gebiedsverbod oplegt voor leden van het kabinet. Van den B. hoeft wat de aanklager betreft niet terug naar de gevangenis, want hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten.

De politierechter veroordeelde Van den B. vorig jaar tot zes maanden cel voor het bedreigen van Kaag, toen eiste het OM negen maanden cel. Van den B. ging tegen het vonnis in hoger beroep, dat maandag diende bij het gerechtshof in Den Haag. “Demonstreren mag. Wat we niet willen is dat mensen grenzen overschrijden,” zei de aanklager bij het hof. “In feite is verdachte voor eigen rechter gaan spelen.”

De verdachte uit Amsterdam erkent dat hij op 5 januari 2022 met een brandende fakkel voor de deur van Kaag stond en leuzen schreeuwde in haar straat. Zijn protest werd gefilmd voor sociale media. Hij had naar eigen zeggen niet de bedoeling Kaag te bedreigen. “De intentie was om door haar straat te lopen en even contact met haar te maken. We zijn daarna meteen weggegaan toen bleek dat ze niet met ons wilde spreken,” aldus de verdachte. “Als ik het over had mogen doen, had ik de fakkel niet naar de deur meegenomen. Dat zag er een beetje onhandig uit.”

‘Vrijheidssymbool’

De aanklager noemde de impact van de bedreiging zeer groot. “De verdachte ziet het als zijn plicht een strijd te voeren met de overheid. Dit is een zeer beangstigende situatie geweest voor de bewoners. In een democratische rechtsstaat is het van belang dat politici zonder angst en bedreigingen hun werk kunnen doen.”

Volgens de advocaat van Van den B. is juridisch gezien geen sprake van bedreiging, omdat de fakkel een positief vrijheidssymbool is ‘en geen dreigingsinstrument’. De raadsvrouw ziet ook niets in het voorwaardelijke deel van een straf. Ze noemde zes maanden cel voor een overtreding van een contact- of gebiedsverbod ‘overdreven lang’.

Het hoger beroep gaat ook over het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Eveneens met draaiende camera ging Van den B. verhaal halen bij een sociëteit in Den Haag om Demmink te confronteren met verdenkingen van pedofilie, waar overigens nooit enig bewijs voor is gevonden.

Het hof doet op 13 februari uitspraak.

Lijsttrekker Jezus Leeft

Max van den B. wil meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart. De partij Jezus Leeft heeft hem als lijsttrekker op de kieslijst gezet in Noord-Holland. De verkiezingen zijn op 15 maart.

Florens van der Spek, een van de partijleiders: “Max is al een tijd actief voor ons, al van voordat hij veroordeeld is. Wij vinden dat hij geen strafbaar feit heeft gepleegd, er was voor ons geen sprake van een dreigement aan Kaag. Hij wilde alleen met haar praten.” Van der Spek stelt ‘niet achter de actie op zichzelf’ te staan. Van den B. droeg bij veel van zijn acties een rood Jezus Leeftpetje.

Jezus Leeft haalde bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2019 in heel Nederland iets meer dan 2300 stemmen. Dat leverde in geen enkele provincie een zetel op.

Alle partijen die mee willen doen aan de provinciale verkiezingen moeten maandag hun kieslijsten inleveren bij de Kiesraad.

Cyril Rosman

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden