Nieuws

Ook in hoger beroep acht jaar cel voor diefstal doeken Van Gogh en Hals

Nils M. (59) heeft voor het stelen van twee wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals ook in hoger beroep de maximale celstraf van acht jaar gekregen. De peperdure doeken werden in 2020 gestolen en zijn nog steeds spoorloos.

ANP
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, van Vincent van Gogh is nog altijd spoorloos.  Beeld Vincent van Gogh
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, van Vincent van Gogh is nog altijd spoorloos.Beeld Vincent van Gogh

Op 30 maart 2020 werd in museum Singer Laren het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Van Gogh buitgemaakt. Vijf maanden later, op 26 augustus, verdween het doek Twee lachende jongens van Hals bij Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De schilderijen behoorden tot de kerncollectie van beide musea. De Van Gogh is eigendom van het Groninger Museum.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is het bewijs overtuigend. Zo werd er dna van M. aangetroffen na de diefstallen. Verder zien de rechters sterke overeenkomsten tussen de beide kunstroven. “Beide keren ging het om een doelgerichte actie die binnen heel korte tijd plaatsvond en waarbij één bijzonder schilderij van een beroemde schilder, met een grote waarde, is weggenomen,” aldus het hof. Ook de locaties lijken volgens de rechters op elkaar: “Relatief kleine musea met een relatief kleine collectie, waarvan het weggenomen schilderij het topstuk was.”

Hoger beroep

M. zou samen met een onbekend gebleven man hebben gehandeld. De celstraf van acht jaar was ook het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2021. Het Openbaar Ministerie eiste deze straf weer in hoger beroep. Volgens het hof zorgt de diefstal van zeer waardevolle schilderijen, met een grote cultuurhistorische waarde, voor veel ophef in de kunstwereld en de samenleving. Het hof brengt wel vijftig dagen in mindering in verband met een strafoplegging in een andere zaak tegen M.

M. heeft een lang strafblad met onder meer een veroordeling voor een kunstroof uit een museum in Gouda in 2015. Hij heeft altijd ontkend iets met de diefstallen in 2020 te maken te hebben. Hij moet aan Museum Hofje van Mevrouw van Aerden voor de verdwenen Hals een schadevergoeding van ruim 8,7 miljoen euro betalen. Singer Laren had geen schadeclaim ingediend. M. is door het hof ook veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen met munitie en meer dan 10.000 MDMA-pillen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden