Nieuws

Ook GroenLinks-leider Klaver keert zich tegen leenstelsel

GroenLinks neemt afstand van het huidige leenstelsel. Partijleider Jesse Klaver heeft dat zojuist laten weten in een e-mail aan zijn achterban. Zaterdag keerde Kamerlid Zihni Özdil zich al tegen het systeem waarbij studenten hun studiefinanciering moeten lenen. Daarmee ging hij toen nog tegen de partijlijn in.

Hanneke Keultjes
Jesse Klaver van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen.  Beeld ANP
Jesse Klaver van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen.Beeld ANP

Klaver stond zelf aan de wieg van het leenstelsel. Samen met de VVD bedacht hij een compromis waardoor er een meerderheid ontstond voor het voorstel. Hij bleef ‘zijn’ leenstelsel altijd verdedigen. Op het partijcongres in februari werd de partij door een motie van jongerenorganisatie DWARS opgeroepen om op zoek te gaan naar alternatieven. GroenLinks beloofde de resultaten van dat onderzoek voor de zomer te bespreken.

Özdil wilde daar niet op wachten en gooide de knuppel in het hoenderhok in een interview met Trouw door te zeggen dat het leenstelsel ‘de prullenmand in moet’. Het vraaggesprek werd niet afgestemd met de partijtop en dwingt Klaver nu om zijn vaderschapsverlof te onderbreken om op de uitspraken van zijn Kamerlid te reageren. In de mail aan zijn achterban schrijft hij dat het interview ‘veel reacties heeft opgeroepen’.

“Dit moet anders”

Volgens Klaver klopt het systeem ‘op papier’, maar werkt het in de praktijk niet. “Dan moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Hij wijst op problemen met de doorstroming, leenangst en de toename van stress. Bovendien maakt het kabinet de beloften om te investeren in het onderwijs niet waar. “Daarom is het tijd om te zeggen: dit moet anders, we gaan nadenken over een beter stelsel.”

Hoe dat stelsel eruit gaat zien, kan Klaver nog niet zeggen. “Daar zijn we binnen de partij nog hard mee bezig. Maar laat ik helder zijn: ook ik en de rest van de fractie zien dat het huidige leenstelsel niet goed werkt.”

In de verstuurde mail rept Klaver niet over zijn eigen rol bij de totstandkoming van het alternatief voor de basisbeurs in 2015. Hij schrijft enkel dat GroenLinks heeft ‘ingestemd met het sociale leenstelsel’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden