Ook Eerste Kamer stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

ANP
Jeroen van Wijngaarden (VVD) (niet op de foto), Jan Paternotte (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een stemming over de abortuspil bij de huisarts in de Eerste Kamer. Aan de andere kant van de tafel staat Eerste Kamerlid Mei Li Vos (PvdA). Beeld ANP
Jeroen van Wijngaarden (VVD) (niet op de foto), Jan Paternotte (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een stemming over de abortuspil bij de huisarts in de Eerste Kamer. Aan de andere kant van de tafel staat Eerste Kamerlid Mei Li Vos (PvdA).Beeld ANP

Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. De initiatiefnemers – D66, VVD, PvdA en GroenLinks – vinden het belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten ze nog naar een van de zestien abortusklinieken om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek in de nabije omgeving.

In de Eerste Kamer stemden PVV, SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en één lid van de fractie-Nanninga tegen het initiatief. De fractie OSF was afwezig, de andere partijen stemden voor.

De Tweede Kamer stemde in maart voor het wetsvoorstel. In een hoofdelijke stemming waren er 106 Kamerleden voor en 24 tegen. Tegenstanders waren ChristenUnie, SGP, Forum voor Democratie en de PVV, op Fleur Agema na.

Op verzoek van de Tweede Kamer is afgesproken dat de wet elke zeven jaar wordt geëvalueerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden