Ook discussie in Rotterdam over straatnamen met verleden in slavernij

Rotterdammers moeten veel meer uitleg krijgen over straatnamen die gebaseerd zijn op het koloniale verleden. Dat vinden de fracties in de stad van D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie-SGP, SP, Denk en Nida. Ze verzoeken dat dinsdag aan het college.

Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven werd vorig jaar beklad en besmeurd.  Beeld ANP
Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven werd vorig jaar beklad en besmeurd.Beeld ANP

Deze partijen, die samen een meerderheid vormen in de gemeenteraad, wijzen op het onderzoek dat is verricht naar het slavernijverleden van Rotterdam. Daaruit is naar voren gekomen dat 181 straatnamen er een link mee hebben. Bekendste voorbeeld is de Witte de Withstraat in het Rotterdamse centrum. Maar er zijn ook beelden zoals die van Piet Hein in Delfshaven.

Educatie

“Wij willen dat de gemeente een toelichting bij deze straatnamen en beelden gaat geven,” zegt D66-raadslid Nadia Arsieni. “Over wat deze personen hebben betekend voor Nederland en dat daarbij de zwarte bladzijden uit de geschiedenis niet worden vergeten. Alleen zo doe je recht aan de geschiedenis.’’

De partijen stellen niet voor om de straatnamen te wijzigen. “We moeten de geschiedenis niet uitwissen, want dan leer je er niets van. De mensen naar wie de straten zijn vernoemd, hebben iets betekend voor Rotterdam. Maar we willen wel dat de hele context wordt gegeven. Een op de acht Rotterdammers heeft voorouders die ooit tot slaaf zijn gemaakt. Dat is altijd onderbelicht gebleven.’’

Amsterdamse straten

In juni van dit jaar kondigde de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink aan dat studenten van de Universiteit van Amsterdam zich zouden gaan buigen over de historische figuren die in de hoofdstad een straat, plein of brug naar zich vernoemd hebben gekregen. Het onderzoek zou zich richten op de rol die de mannen en vrouwen in de koloniale tijd hebben gespeeld.

Het onderzoek naar de straatnamen volgde op een motie van GroenLinks en BIJ1, die in november 2018 aandrongen op een inventarisatie van de vernoeming van omstreden personen uit de koloniale periode. Het college gaf uitvoering aan de motie, met de kanttekening dat het onderzoek niet mag resulteren in een lijst met omstreden personen. In plaats daarvan wordt de historische rol en context van de straatnamen geschetst, zodat alle Amsterdammers zelf een mening kunnen vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden