Ook daklozen, asielzoekers en defensiepersoneel aan de beurt voor vaccinatie

Het tempo van de vaccinatiecampagne moet naar 2 miljoen prikken per week in juni. De komende weken worden ook specifieke doelgroepen ingeënt: asielzoekers, dak- en thuislozen, gevangenen, zeevarenden, defensiepersoneel en arbeidsmigranten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat om doelgroepen die lastig te benaderen zijn. Ook zij worden zoveel mogelijk op leeftijdsvolgorde geprikt. Dat meldde RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden in een vragenronde met Tweede Kamerleden. “Dat wordt nu voorbereid. Bovenop de 2 miljoen vaccinaties per week kunnen ziekenhuizen straks ook nog een half miljoen prikken zetten als dat nodig is, bijvoorbeeld in de weekeinden.”

Inmiddels zijn er 6,5 miljoen vaccins gezet, naar schatting komen daar deze week 960.000 inentingen bij – een record. “Het loopt echt op,” zei Van Delden. Nederland bekijkt nog of de tijd tussen de eerste en tweede AstraZenecaprik (nu twaalf weken) verkort kan worden om de 60- tot 65-jarigen eerder volledig te beschermen. Daar komt nog een Gezondheidsraadadvies over.

De GGD’en moeten de komende weken nog wel duizenden medewerkers werven om alle prikken te zetten, maar minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vertrouwt erop dat het gaat lukken, zei hij tijdens de coronapersconferentie dinsdagavond: “We stellen de GGD wel ongeveer drie keer per dag de vraag: gaat het lukken? En de GGD zegt ons altijd: ja, dit gaat lukken. Ik ga er ook niet tussen zitten, de directeuren in de GGD-regio's staan voor die afspraken.”

Piek derde golf lijkt voorbij

Betrokken zien dat het nog altijd gigantisch druk in ziekenhuizen is, maar dat de dalende trend van het aantal nieuwe opnames wel door lijkt te zetten. “We hadden eerst maandenlang een stijging, vanaf 22 april zagen we een afvlakking en daarna zien we een verdere daling,” zei Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en landelijk coördinator patiëntenspreiding vanmiddag in een vragenronde met Tweede Kamerleden: “De afgelopen dagen was de gemiddelde instroom beduidend lager dan rond de derde piek, ruim 20 procent scheelt het nu.” Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel ziet dat de epidemie ‘in een dalend been’ zit.

Vorige week telden ziekenhuizen voor het eerst sinds half februari gemiddeld minder dagelijkse nieuwe opnames (275) dan de weken ervoor (op de top was dat 312 gemiddeld per dag). Als dat verder daalt, kunnen weer meer reguliere ingrepen uitgevoerd worden, zegt Kuipers. “Dat is ongelooflijk belangrijk. De dalende trend lijkt door te zetten, ook deze week. Dat is gunstig.” Wel waarschuwt Kuipers voor te snelle versoepelingen: “Je wil echt dat de daling bestendigt.”

Om alle achterstallige zorg in te halen straks is ‘echt nog maanden nodig’. “Als wij in ons eigen Erasmus MC bijvoorbeeld deze week geen ic-capaciteit vrijspelen, halen we het niet om ingrepen binnen zes weken te kunnen doen.”

Het kabinet wil volgende week woensdag stap twee van het openingsplan zetten, met onder meer de heropening van binnensport en buitensport en pretparken en dierentuinen. Het OMT waarschuwt wel dat de situatie nog altijd kwetsbaar is en dat versoepelen altijd makkelijker is dan verzwaren, maar de experts zien ook dat de prognoses veelbelovend zijn. “De regionale verschillen zijn nog groot,” zei Van Dissel in de Kamer. “In Drenthe waren er bijvoorbeeld 150 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week terwijl dat in Brabant-Noord op 390 infecties per 100.000 inwoners was.” Gemiddeld voor Nederland was dat 270 per 100.000.

We zijn inmiddels wel ‘over de piek’ van de totale ic-bedbezetting in de derde golf, zegt Van Dissel, ook de top van het aantal bezette ziekenhuisbedden lijkt bereikt. “Het is dalende. Dat komt niet omdat we ons beter aan de maatregelen houden – dat doen we namelijk niet, eerlijk gezegd. We zien de daling vooral door een toenemende immuniteit: door het doormaken van de infectie en door vaccinaties.”

‘Nieuwe fase’

Daarmee zitten we ‘in een nieuwe fase van de epidemie’, met meer mensen die gevaccineerd zijn en het virus gehad hebben. Die combinatie zorgt ervoor dat de kans ook klein is dat de grafiek weer omhoog schiet na versoepelingen, schetst Van Dissel: “Maar dan moet je dus wel eerst zeker zijn dat je in die afname zit. Vandaar dat het OMT zegt: hanteer die 20 procent daling van ziekenhuisopnames voordat je de volgende stap zet.”

Naar verwachting nadert Nederland die ondergrens deze week. Daarom durft het kabinet de versoepelingsstap te wagen volgende week. Om ongelukken te voorkomen is nog wel een ‘noodrem’ ingebouwd: als de ziekenhuizen de komende dagen plotseling toch weer voller raken, dan gaan de verruimingen woensdag niet door, waarschuwde premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. “Maar het ziet er goed uit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden