Ontsteltenis na dood gepeste scholier (15) uit Hilversum

De herdenking van een 15-jarige scholier uit Hilversum, die maandag wellicht door zelfdoding overleed, is woensdagavond door meer dan duizend mensen bezocht.

Beeld ANP XTRA

De dood van de Marokkaanse jongen, Marwan Benkodad, heeft veel losgemaakt in de gemeente. Hij zou door zijn klasgenoten zijn gepest. Of het werkelijk om zelfdoding gaat, is bij de politie niet bekend. Naasten spreken van suïcide, maar het kan volgens de politie ook om een ongeluk gaan.

Via Facebook organiseerden bekenden van de scholier de herdenking, waarbij massaal witte bloemen werden gelegd op het grasveldje vlak bij het ouderlijk huis van de jongen. Behalve burgemeester Pieter Broertjes waren er ook vertegenwoordigers van de school aanwezig.

Geen misdrijf

Marwans dood komt hard aan. “Het is alsof je je eigen broertje verliest, maar voor de ouders en familie is dit natuurlijk nog veel erger,” aldus Zaki Zannouti, een goede kennis van de familie. “Ik hoorde van omstanders dat hij werd gepest. We weten het niet precies, maar het lijkt op suïcide.”

Broertjes zei dat hij contact gaat opnemen met de school, om te kijken of er sprake is van een incident of dat er meer aan de hand is. De politie doet verder geen onderzoek. “Het is duidelijk dat er geen sprake is van een misdrijf. Of het om zelfmoord of een noodlottig ongeval gaat, zal nooit duidelijk worden,” aldus een woordvoerder van politie.

Zannouti: “Iedereen moet beseffen dat als je iemand pest, er heel vervelende dingen kunnen gebeuren. Kort na het incident riepen velen dat Marwan al jaren werd gepest. Zijn familie wist van niets. Hoe kan dit? Iedereen wist dat Marwan een vriendelijke jongeman was. Ik hoop dat we wakker­geschud zijn en dat we dit soort dingen niet meer accepteren.”

Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Het gaat vooral om oudere tieners. Dit blijkt uit cijfers van het CBS van vorig jaar.

Moslimgemeenschap haalt €18.524 op voor waterputten

Naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Marwan Benkodad zijn enkelen binnen de moslimgemeenschap een donatieactie gestart om ‘het verdriet en woede om te zetten in iets moois’. Binnen korte tijd werd met non-profitorganisatie The Giving Ummah ruim €18.000 euro opgehaald om meerdere waterputten te graven in derdewereldlanden. 

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en www.113.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden