Plus

Onrust in Urk om ‘nazi-jongeren’

Bewakingscamera’s in Urk legden zaterdag beelden vast van jongeren gekleed als nazi’s die een zogenaamde gevangene met een Jodenster onder schot hielden. ‘Dit gedrag is verwerpelijk.’

Een van de beelden van de jongemannen in legeruniformen die rondgaan op sociale media. Beeld Instagram
Een van de beelden van de jongemannen in legeruniformen die rondgaan op sociale media.Beeld Instagram

Bewakingscamera’s in Urk legden zaterdag beelden vast van jongeren gekleed als nazi’s die een zogenaamde gevangene met een Jodenster onder schot hielden.

Alsof de nazi’s na bijna tachtig jaar weer terug waren in Urk, zo lijkt het op de beelden die sinds zondag op sociale media rondgaan. In Urk zelf leidt het tot onrust.

Het zijn dan ook surrealistische taferelen die bewakingscamera’s vastlegden. Te zien is hoe jongens in het oude dorp nepwapens richten op nietsvermoedende voorbijgangers, die geschrokken dekking lijken te zoeken.

Ook circuleert er een foto op de sociale media-app Snapchat waarop te zien is hoe een zogenaamde nazi-officier een man in streepjespak met een Jodenster op zijn borst onder schot houdt. Op een andere foto poseren de jongeren op een industrieterrein voor een groepsportret. Twee van de jongens zijn gekleed in lange zwarte jassen, wat doet denken aan de Gestapo. Drie van hen hebben een snorretje op hun bovenlip getekend.

“Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen,” liet de gemeente Urk gisteren weten. “Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijke grens overtreden.”

Coronamaatregelen

De jongeren wilden met hun uitdossing betogen tegen de coronamaatregelen. “We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen,” zegt burgemeester Cees van den Bos. “Deze discussie vindt niet alleen in Urk maar in ons hele land plaats. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.”

Om hoeveel jongeren het precies gaat, is niet bekend. De gemeente spreekt over ‘een kleine groep’. De gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie overleggen met elkaar en willen ‘een adequaat beeld krijgen van de situatie en de betrokkenen’. Of dat tot maatregelen zal leiden, is nog niet bekend.

Voor de jongeren kunnen de acties een strafrechtelijk staartje krijgen. Het is verboden om te dreigen met nepvuurwapens, wat lijkt te gebeuren op de foto’s die rondgaan. Op dreigen met nepvuurwapens staat een hoge boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf. De gemeente laat vooralsnog weten in gesprek te willen gaan met de jongeren.

Vergelijkingen met nazi’s en symbolen als Jodensterren duiken vaker op tijdens protesten tegen corona. Dat komt vooral uit de hoek van complotdenkers die in de coronamaatregelen een soort glijdende schaal zien richting het moment waarop niet-gevaccineerden net zo worden behandeld als Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De Urkse jongeren hebben na de ophef hun excuses gemaakt. ‘Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken,’ schrijven zij in een excuusbericht.

Urk is de gemeente waar de vaccinatiegraad tegen covid met 23 procent veruit het laagst is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden