Nieuws

Onrust binnen coalitiepartijen om stikstofplannen

Statenleden van coalitiepartijen VVD en CDA keren zich tegen de stikstofplannen van dit kabinet. Ook boeren zijn boos en kondigen aan weer de straat op te gaan met hun trekkers.

Marcia Nieuwenhuis en Niek Opten
Honderden mensen waren dit weekend aanwezig bij een demonstratie in Leeuwarden. De demonstranten protesteerden onder andere tegen de stikstofmaatregelen.  Beeld Anton Kappers
Honderden mensen waren dit weekend aanwezig bij een demonstratie in Leeuwarden. De demonstranten protesteerden onder andere tegen de stikstofmaatregelen.Beeld Anton Kappers

Binnen de coalitie is grote onrust ontstaan over de uitgelekte stikstofaanpak van dit kabinet. In sommige gebieden moet de stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent worden teruggebracht. Bij de Veluwe – het grootste natuurgebied van Nederland – wordt zelfs gesproken over het met 100 procent terugdringen van de uitstoot. Statenleden van VVD en CDA zien dat niet zitten.

Ruim vierhonderd VVD-leden dienen zaterdag op het VVD-congres een motie in waarin zij het kabinet en de Tweede Kamerfractie oproepen: “Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken.” Ook verklaren zij ‘dat agrarische bedrijven niet mogen worden opgeofferd aan een achterhaalde theoretische methode’. Dat zelfs de coalitiepartijen zich op provinciaal niveau tegen die kabinetsplannen keren is een probleem, want de provincies moeten die stikstofmaatregelen juist gaan uitvoeren.

‘Helemaal niet liberaal’

VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen uit Drenthe reageert vol onbegrip op de stikstofaanpak van haar partijgenoot, minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal: “Wij begrijpen er helemaal niets van. Het is ook helemaal niet liberaal wat ze doet!” CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart uit Gelderland is naar eigen zeggen ‘enorm geschrokken’ van die voornemens. “Als het bij deze drastische plannen blijft dan kunnen we daar niet achter staan.”

Het kabinet worstelt al drie jaar met het stikstofdossier. In 2019 zette de Raad van State een streep door de toenmalige stikstofaanpak, genaamd Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daardoor werd de uitgifte van vergunningen aan boerenbedrijven stopgezet. Ook andere activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, zoals weg- en bouwprojecten, kwamen stil te liggen.

Boerenorganisaties bereiden nu acties voor. Zij wachten vrijdag af, als de minister de stikstofplannen bekendmaakt. “Maar ik heb het gevoel dat we de trekkers daarna toch weer moeten starten. Dus wees paraat”, spreekt voorman Mark van den Oever de leden van Farmers Defence Force toe. Agractie-voorman Bart Kemp sluit zich aan: “Als het moet kunnen we op korte termijn in actie komen. Onze insteek is een zo breed mogelijk protest, samen met andere boerenorganisaties.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden