Ongezond is goedkoper en dat is ‘zorgwekkend’: één op de drie eet door inflatie minder gezond

Gezond en gevarieerd eten en in clubverband sporten komen in de knel door de bezuinigingsdrift waarmee veel Nederlanders zich door dure tijden heen worstelen, blijkt uit nieuw onderzoek. Terwijl mensen vaak wél een gezondere levensstijl willen.

Edwin van der Aa
Door de inflatie zijn groenten en fruit duurder geworden. Beeld ANP
Door de inflatie zijn groenten en fruit duurder geworden.Beeld ANP

Bijna één op de drie Nederlanders geeft aan minder gezond te eten nu goede producten duurder zijn geworden als gevolg van de hoge inflatie, zo komt naar voren uit onderzoek in opdracht van verzekeraars a.s.r. en Ditzo. Een kwart van de ondervraagden zegt om financiële redenen hun sportlidmaatschap te hebben opgezegd.

De meerderheid van de mensen (56 procent) is wel degelijk bereid dagelijkse gewoonten aan te passen voor een gezonder leven. De stijgende prijzen worden aangemerkt als grootste belemmering daarbij. Los daarvan wordt het nu moeilijk gevonden om gezonde keuzes lang vol te houden.

Leuke dingen sneuvelen eerst

“Wij herkennen het beeld dat mensen aan het worstelen zijn en dan sneuvelen de leuke dingen het eerst,” zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). “Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is. Het is dus een maatschappelijk probleem.”

Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, stelt ook vast dat het lastig kan zijn gezond te eten met de stijgende prijzen voor basisbehoeften, zoals voeding en energie. “Dit zouden we graag anders zien. Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Je krijgt daarmee de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en gezond eten verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.”

Het Nibud benadrukt dat er ook veel ondersteuning is voor mensen met lage inkomens vanuit de gemeenten. “Maak daar gebruik van,” adviseert Vliegenthart. “Je bent niet de enige, het moment om je te schamen is niet nu.” Het instituut biedt zelf op de website tips om het leven weer betaalbaar te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden