Plus

Ongeloof bij Milieudefensie om ontruiming Sterrebos: ‘Burgemeester heeft flink gefaald’

De politie heeft dinsdag het Sterrebos, naast VDL Nedcar in Borne, ontruimd. De laatste actievoerders die het bos sinds 28 januari bezetten in een poging de voorgenomen kap van het bos te voorkomen, zijn uit de bomen gehaald en gearresteerd. Een van de actievoerders is per brancard weggevoerd, volgens de politie omdat hij weigerde te lopen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De bezetters zijn aangehouden nadat ze met een hoogwerker uit een boom waren gehaald. Alle actievoerders die werden opgepakt hebben een gezondheidscheck gekregen om te kijken hoe ze eraan toe zijn. Indien nodig gingen ze naar het ziekenhuis, aldus de politie.

‘Proportioneel geweld’

Volgens de actievoerders is een bezetter door de politie op zijn gezicht geslagen en hardhandig met het hoofd tegen de reling van een bak van een hoogwerker geduwd. De politie spreekt van ‘proportioneel geweld’ dat gebruikt werd omdat de actievoerder zich tegen zijn aanhouding zou hebben verzet.

In de bossen worden bomen omgezaagd, ook is er een graafmachine. Vele tientallen bomen liggen al op de grond. Een actievoerder twitterde vanuit ‘zijn’ eik. “Hier beneden zijn ze de hoogwerker aan het prepareren. Ze rijden alles kapot en in de verte wordt al gekapt. Hartverscheurend.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Directeuren Andy Palmen van Greenpeace en Donald Pols van Milieudefensie zijn teleurgesteld dat het Sterrebos is ontruimd. Ze vreesden dat er een gevaarlijke situatie zou ontstaan voor de actievoerders in het bos, doordat het veiligheidsteam en een woordvoerder van de activisten niet aanwezig mochten zijn bij de ontruiming.

Palmen en Pols riepen Hans Verheijen, de burgemeester van Sittard-Geleen, op om de veiligheid van de klimmers te waarborgen. ,,Verheijen is er goed in geslaagd ‘law and order’ uit te stralen. In zijn rol als burgervader die ook zorgt voor de veiligheid van activisten die opkomen voor een betere wereld, heeft hij flink gefaald,” stellen de directeuren. “Het zou hem sieren als hij het veiligheidsteam en de woordvoerder alsnog toegang geeft tot de ontruiming.”

Groot verlies

Daarnaast zeggen de directeuren dat ze de kap van het Sterrebos een groot verlies vinden. “VDL Nedcar had kunnen kiezen voor een andere locatie voor de uitbreiding van de productielijn. Hierdoor kan de werkgelegenheid gewaarborgd worden, zonder dat het bos gekapt had hoeven worden. Natuur en banen kunnen prima samengaan,” aldus Palmen en Pols.

Dinsdag werd bekend dat de twee organisaties die in beroep waren gegaan tegen de boskap bij de Raad van State een overeenkomst hebben bereikt met VDL. Daardoor kan VDL bomen kappen en deels overplanten om ruimte te maken voor uitbreiding van de autofabriek. Door de overeenkomst hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen in de zaak.

Groencompensatie

‘Afgesproken is onder meer dat VDL 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 centimeter op 150 centimeter hoogte, zal herplanten in het naastgelegen Wolfrathgebied,’ staat dinsdagochtend in het persbericht van VDL. Ook draagt VDL bij aan groencompensatie om de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van VDL Nedcar te verbeteren. Daartoe wordt een bos aan de rand van Nieuwstadt uitgebreid. Nieuwstadt is een dorpje gelegen naast de autofabriek.

Twee organisaties gingen onlangs in beroep tegen de boskap bij de Raad van State. Behalve de Groene Sporenwolf was dat de stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland. Beide organisaties gaan akkoord met de overeenkomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden