PlusNieuws

Ongekende vakantiedrukte op Europese wegen: ‘Ruim 30 procent meer pech dan in 2019’

Chaos op Schiphol en de zucht naar vakantie leiden ertoe dat het deze zomervakantie op de Europese wegen de drukste ooit is. ‘Er is één geluk: niet iedereen vertrekt nog op zaterdag.’

Ton Voermans
null Beeld Julien de Rosa/AFP
Beeld Julien de Rosa/AFP

“Dit is de drukste zomer op de Europese wegen ooit,” zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale onomwonden. “We zien dit jaar iets nieuws: de drukte begint al op vrijdag. De zwarte zaterdagen waren dit jaar zaterdag én vrijdag én zondag. Het is de hele week druk. Begrijpelijk, waarom zou je op zaterdag vertrekken om in de file aan te sluiten. We roepen al decennia: vertrek niet op zaterdag, eindelijk luisteren de mensen. De files zijn misschien niet langer dan andere jaren, maar de opgetelde totale vertraging is veel forser. Ook op een zondag heb je gewoon twee uur vertraging als je uit Spanje terugkomt.”

De drukte op de weg leidt ook tot meer gestrande voertuigen. De ANWB Alarmcentrale turfde sinds 1 juli 400.000 telefoontjes van Nederlanders met autopech of ander onheil, zegt directeur Victor Geskes: “Ik heb het niet eerder zo druk gezien. Ruim 30 procent meer autopech dan in 2019, de laatste zomervakantie voor corona.”

Tekort aan huurauto’s

De ANWB heeft ingespeeld op de drukte en zijn vloot vervangende auto’s voor gestrande vakantiegangers met 20 procent uitgebreid tot 4400 auto’s met trekhaak. Het blijkt niet genoeg. Huurauto’s zijn in heel Europa schaars. Door gebrek aan onderdelen en monteurs duurt het lang voor de eigen auto is gemaakt. De ANWB kan daarom niet anders dan sommige pechvogels met de bus of de trein naar huis sturen.

Geskes: “Het is een pittige zomer voor ons. Nederlanders gaan en masse met de auto naar het buitenland nu het weer kan. Vliegen is minder populair, al is het maar vanwege de stress of je de vlucht haalt en of de koffer niet kwijtraakt. De hitte in Zuid-Europa vraagt veel van de auto. Er zijn problemen met het koelsysteem of met de koppeling als mensen bergop in de file komen. Tel al die oorzaken op en je zit in de drukte die we nu hebben.”

De ellende is nog niet voorbij. De twee zwarte zaterdagen – afgelopen zaterdag en de zaterdag ervoor – zijn geweest, maar heel augustus blijven de weekeinden in Europa zeer druk, waarschuwt de ANWB. 4 september eindigt de vakantie in de regio Zuid; pas dan worden de laatste vakantiefiles verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden