Onderzoekers: Vrouwen kunnen na hartfalen toe met lagere dosis medicijnen

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde doseringen voor bijvoorbeeld bètablokkers. De stofwisseling bij de seksen is echter anders, waardoor ook de behandeling van aandoeningen anders is. Normaliter nemen aan medicijntesten 75 tot 80 procent mannen deel, aldus de onderzoekers.

Tussen 2010 en 2015 werd data verzameld van 2500 mensen uit Europa, samen met data van meer dan 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Er werd bij het onderzoek gekeken naar de dosering van de standaard voorgeschreven medicatie bij hartfalen. Het gaat om bètablokkers en zogenaamde ACE-remmers.

Lagere dosering

Uit de data-analyse blijkt nu dat Europese en Aziatische vrouwen met hartfalen, veroorzaakt door een verminderde pompfunctie van het hart, baat hebben bij een lagere dosering van de onderzochte medicijnen. De optimale waarde lijkt rond de 50 procent te liggen van de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

Volgens de hoofdauteur van de studie, Bernadet Santema, krijgen vrouwen alleen maar meer bijwerkingen als er meer dan 50 procent van de streefdosering wordt voorgeschreven. “Vrouwen hebben geen extra voordeel als de dosering van de medicijnen hoger wordt dan 50 procent van de richtlijn.”

Geleidelijk proces

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan ‘onderbehandelen’. Er is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig naar de vraag hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen én andere kwalen kunnen beïnvloeden.

Volgens Santema is er wel een verschuiving gaande, waardoor er meer aandacht komt voor geslachtsverschillen en medicijngebruik. “Meer dan de helft van de geneeskundestudenten is tegenwoordig vrouw en ook van de arts-onderzoekers is een groot aantal vrouw. Dat gaat helpen, maar het is een geleidelijk proces.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden