Onderzoek: verhuurdersheffing gaat ten koste van 93.500 extra sociale huurwoningen

Door de in 2013 ingevoerde verhuurdersheffing hebben woningcorporaties de helft minder sociale huurwoningen kunnen bouwen. In totaal gaat het om 93.500 woningen.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van branchevereniging van woningcorporaties Aedes, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en huurdersvereniging Woonbond. Sinds 2013 betalen verhuurders een belasting over sociale huurwoningen, de verhuurdersheffing. In de periode 2013-2023 betaalt de corporatiesector een bedrag van meer dan 16,7 miljard euro aan verhuurdersheffing. Corporaties hadden met dat bedrag twee keer zo veel nieuwbouwwoningen kunnen bouwen, wat neerkomt op ongeveer 93.500 extra woningen.

Of ze hadden hun huurders gemiddeld 70 euro minder huur kunnen opleggen, een besparing van 840 euro per jaar per huishouden, staat in het rapport.

De verhuurdersheffing werd tijdens de economische crisis ingesteld om het begrotingstekort te verminderen, zeggen Aedes, VNG en de Woonbond. “Het was een crisisheffing, maar hij staat structureel in de rijksbegroting en stijgt nog steeds,” aldus waarnemend Aedes-voorzitter Tonny van de Ven. De drie organisaties noemen het ongelooflijk dat het kabinet er nog steeds aan vasthoudt, terwijl sprake is van een wooncrisis.

De heffing gaat volgens de organisaties ook ten koste van verduurzaming, terwijl dat wel een van de ambities van het overheidsbeleid is. “Juist nu, in deze crisistijd, is het van belang dat woningcorporaties kunnen investeren in woningbouw. Het is belangrijk dat we de bouw aan de gang houden en dat er blijvend geïnvesteerd wordt in woningen. Te veel mensen wachten op een betaalbare woning,” zegt Albert Vermuë van de VNG. Directeur Woonbond Paulus Jansen zegt dat de verhuurdersheffing in feite een huurdersbelasting is. “En worden corporaties gebruikt als belastingkantoor.”

Amsterdam

Ook Amsterdamse corporaties, huurdersverenigingen en de gemeente zelf stellen dat het ‘de hoogste tijd is om de heffing te beëindigen’. De corporaties kunnen de komende vier jaar 6000 betaalbare huurwoningen extra bouwen als het kabinet een einde maakt aan de heffing die ze moeten betalen, schrijven ze.

De heffing gaat Amsterdamse corporaties tezamen naar verwachting één miljard euro kosten in de komende vier jaar. Dat geld kunnen ze niet besteden aan de bouw van nieuwe sociale huurwoningen in de stad. “Zonder deze fiscale druk zouden de corporaties 6000 extra woningen kunnen bouwen en bij 7500 woningen meer kunnen investeren in verduurzaming en de energietransitie,” schrijven ze aan de minister.

Corporaties hebben met de gemeente afgesproken dat ze jaarlijks 2500 sociale huurwoningen bouwen plus nog eens een flink aantal middeldure huurhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden