Onderzoek RIVM: steun coronabeleid brokkelt af, naleving regels blijft hoog

Het draagvlak voor het Nederlandse coronabeleid was nog nooit zo laag onder de bevolking. Wel worden de maatregelen nog altijd goed nageleefd. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD’en waar 54.000 mensen aan meewerkten.

Jesper Roele
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vooral de steun voor de bezoekersregel, die verder werd ingeperkt van twee naar één persoon, nam af van 95 naar 81 procent. Ook denken weinig Nederlanders dat de aangescherpte bezoekregel bijdraagt aan het omlaag brengen van het aantal besmettingen (48 procent). Het aantal mensen dat nog bezoek ontvangt nam wel af van 73 procent in de kerstvakantie naar 58 procent nu.

Avondklok

Het is de eerste keer dat het onderzoek wordt uitgevoerd sinds de invoering van de avondklok. Minder dan de helft van de Nederlanders denkt dat de avondklok helpt (42 procent), wel zegt bijna iedereen zich eraan te houden (92 procent). Wat betreft thuiswerken zijn de Nederlanders het wel beter gaan doen, 83 procent geeft aan meer thuis te werken.

Ook geeft meer dan de helft van de respondenten aan dat ze vinden dat de overheid de maatschappelijke belangen niet goed afweegt (daling van 62 naar 48 procent). Daarnaast blijkt dat het ook steeds minder goed lukt om de besluiten goed toe te lichten (nu 56 procent, in april was dat nog 77 procent). En nog maar 26 procent van de ondervraagden vindt dat de lasten van de crisis eerlijk verdeeld worden.

‘Ernstig ongezond’

Ook deden het RIVM en de GGD’en onderzoek naar de mentale gesteldheid van Nederlanders. Meer deelnemers voelen zich eenzaam (stijging van 61 naar 67 procent). Ook daalde het aantal mensen dat hun sociale contacten als ‘goed’ ervaart van 58 naar 51 procent.

Wat vooral opvalt is dat respondenten onder de 40 jaar aangeven een slechtere mentale gezondheid te hebben dan oudere deelnemers. Respondenten boven de 70 jaar blijven mentaal redelijk stabiel. Bij de jongeren van 16 tot 24 jaar geeft juist 30 procent aan zich mentaal ‘matig tot ernstig ongezond’ te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden