Onderzoek RIVM: Nederlanders laten teugels vieren na coronaprik

Veel Nederlanders wanen zich na een vaccinatie veilig genoeg om zich niet meer aan de coronaregels te hoeven houden. Ruim één op de drie mensen zal na inenting de 1,5 meter afstand vaker loslaten, blijkt uit een rondvraag van het RIVM.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook zal een deel in grotere groepen bij elkaar komen en is de bereidheid om zich dan nog te laten testen of in quarantaine te gaan kleiner.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In samenwerking met GGD GHOR en de GGD’en deed het RIVM onderzoek onder ruim 55.000 deelnemers. Volgens de studie is de vaccinatiebereidheid onder de Nederlanders onverminderd hoog, maar zijn er wel verschillen tussen de vaccins.

Pfizer en Moderna scoren het hoogst. Respectievelijk 81 procent en 74 procent zou zich daarmee laten vaccineren als ze nu een uitnodiging zouden ontvangen. Daarna volgen het vaccin van Janssen (66 procent) en AstraZeneca (53 procent).

Deelnemers aan het onderzoek denken dat Pfizer en Moderna het effectiefst zijn en de minste bijwerkingen hebben. In werkelijkheid is de bescherming tegen ernstige ziekte na een covidinfectie van alle vaccins ongeveer gelijk (boven de 85 procent effectiviteit), aldus het RIVM.

Minder bereid

Daartegenover staat dat een deel van de deelnemers aan het onderzoek na vaccinatie minder bereid is zich aan de coronaregels te houden, zoals 1,5 meter afstand houden en het samenkomen met een beperkt aantal mensen. Zo verwacht 34 procent de afstandsregel minder goed na te leven en denkt 40 procent zich niet meer zo strikt te houden aan de regels voor groepsgrootte.

Ook verwacht 18 procent zich na vaccinatie minder te laten testen bij klachten. 91 procent is wel van plan net zo vaak de handen te wassen als voor de prik.

Ook zeggen weinig mensen dat ze zich laten testen of in quarantaine gaan na een bezoek aan het buitenland, terwijl dit volgens het RIVM wel belangrijk is om verdere verspreiding en de introductie van virusvarianten te beperken.

Ondanks de versoepelingen en het sneller vaccineren neemt het vertrouwen in het coronabeleid af. Nu is 34 procent positief over de aanpak van de overheid, een halfjaar geleden was dat 58 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden