Nieuws

Onderzoek: psychische nood onder internationale studenten torenhoog

Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar.

Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

De moeizame situatie van internationale studenten komt naar voren in een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ESN The Netherlands. De organisaties vinden dat deze groep niet langer ‘het ondergeschoven kind’ van het hoger onderwijs mag zijn.

Meer dan 65 procent van de ondervraagde studenten ervaart momenteel (heel) veel stress en de helft ervaart (heel) veel irritatie. Daarnaast voelt bijna de helft van de respondenten zich (heel) erg eenzaam.

Heel erg schrikken

ISO-voorzitter Dahran Çoban: “We schrikken heel erg van de ingevulde antwoorden. Veel internationale studenten zitten op het randje van de afgrond. Ze hebben behoefte aan hulp en krijgen die onvoldoende vanuit hun studie. We moeten daar nog vóór de zomer verandering in brengen.”

Verder is een jaarlijks terugkerend probleem voor internationale studenten slechte voorlichting en voorzieningen op het gebied van huisvesting. Deze studenten hebben grote moeite met het vinden van een huis en krijgen te maken met discriminatie en oplichting. Zo heeft een derde van de internationale studenten te maken gehad met een afwijzing voor een woning omdat ze niet uit Nederland komen.

Ook wijzen internationale studenten op problemen met mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren beheersen. Hierdoor lopen ze interactie met Nederlandse studenten en baanmogelijkheden mis. Momenteel is een kwart van de studenten (heel) ontevreden over hun sociale leven. Slechts 18 procent is tevreden over de hoeveelheid beschikbare parttime studiebanen.

In kaart brengen

De studentenorganisaties pleiten ervoor dat het ministerie van Onderwijs voortaan de positie van internationale studenten in kaart brengt. “We zien dat het ministerie en de onderwijsinstellingen belang hechten aan internationale studenten, maar missen de aandacht voor de belangen van die studenten.”

In het studiejaar 2020/2021 staan er meer dan 70.000 internationale studenten ingeschreven bij een Nederlandse universiteit, ongeveer een vijfde van het totale aantal universitair studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden