Onderzoek: Nierpatiënten met corona extra vatbaar voor ernstige complicaties

Nierpatiënten besmet met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties. Ook is de sterfte onder deze patiënten hoger dan bij de bekende risicogroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen, gedeeltelijk gefinancierd door de Nierstichting.

Nierdialyse.Beeld Shutterstock

Uit de eerste resultaten van een nog lopend onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatiënten hoger is dan onder de bekende hoogrisicogroepen, zoals patiënten met hartfalen of longziekten. Een kwart van hen overlijdt. Bij nierpatiënten spelen de gewone risicofactoren bovendien geen rol in de kans op overlijden. Het maakt bij nierpatiënten dus niet of je man bent, hoge bloeddruk hebt of hart- en vaatziekten hebt.

Het doel van het onderzoek is om meer te weten te komen over de risico's van nierpatiënten met corona en hoe artsen hen beter kunnen behandelen. Ook willen de onderzoekers achterhalen hoe deze patiënten het best behandeld kunnen worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. 

“Wat we in die allerdrukste periode zagen gebeuren was dat met name dialysepatiënten niet op de intensive care werden opgenomen,” zegt onderzoeksleider Ron Gansevoort. “Het leek erop dat artsen dachten dat ze dat niet zouden overleven. Maar het is belangrijk om dit soort afwegingen te maken op basis van feiten in plaats van op vooroordelen en dat er een algemeen, onderbouwd beleid komt. Het belangrijkste is een goed behandeltraject voor patiënten.” 

‘Voortrekkersrol’

Het onderzoek startte in maart, aan het begin van de pandemie, op initiatief van UMC Groningen, Radboudumc Nijmegen en Amsterdam UMC. Zij verzamelen data uit heel Europa. Inmiddels hebben al tweehonderd verschillende artsen in 28 landen meegewerkt. 

‘Het is belangrijk dat de impact van corona in Europees verband wordt onderzocht, maar we zijn er natuurlijk trots op dat Nederland een voortrekkersrol heeft,’ schrijft manager Zorg & Innovatie Katja van Geffen bij de Nierstichting. De eerste resultaten zullen binnenkort worden gepubliceerd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden