PlusNieuws

Onderzoek Nature: Britse variant 55 procent dodelijker

De Britse variant van het coronavirus is 55 procent dodelijker dan de ‘klassieke’ variant. Het is slecht nieuws voor Nederland, waar de Britse variant groeit.

Jop van Kempen
null Beeld EPA
Beeld EPA

Er waren al eerder signalen dat de kans op overlijden (mortaliteit) door de Britse variant hoger is. Op 22 januari zei de Britse premier Boris Johnson op basis van voorlopige onderzoeksgegevens van het Engelse adviesorgaan Nervtag dat al. Na besmetting zou de Britse virusvariant 30 procent dodelijker zijn. Twee dagen later zwakte minister van Volksgezondheid Matt Hancock dat af.

Inmiddels concludeert het Engelse adviesorgaan op basis van een uitgebreidere studie met meer gegevens dat de mortaliteit van het Britse virus niet 30 procent hoger is, maar 55. Een van de studies waarop het rapport van Nervtag was gebaseerd, is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Combinatie van factoren

Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine onderzochten de kans om binnen 28 dagen aan Covid-19 te overlijden nadat een besmetting met de Britse danwel klassieke variant was vastgesteld. Het onderzoek houdt er dus geen rekening mee dat meer mensen besmet raken met de Britse variant vanwege de hogere besmettelijkheid. Naar schatting is de Britse virusvariant 30-60 procent besmettelijker dan de klassieke variant. Die combinatie van factoren maakt het virus nog gevaarlijker dan de studie veronderstelt.

Epidemioloog Alma Tostmann (Radboudumc) noemt het Britse onderzoek ‘heel gedegen’. Voor Nederland noemt ze de gegevens ‘zorgelijk’.

De gevolgen van de hogere mortaliteit en zwaardere ziektelast van de Britse variant liggen waarschijnlijk nog in het verschiet voor landen en regio’s waar die variant nog niet 90-100 procent van de besmettingen veroorzaakt, stelt Nick Davies, coauteur van de Britse studie. Ook Nederland behoort daartoe. De Britse virusvariant zorgt hier voor 64 procent van de besmettingen, zo stelde het RIVM op 9 maart vast. Vanwege de hogere besmettelijkheid zal de Britse variant ook in Nederland de ‘klassieke’ variant verder verdringen.

Sombere situatie

Tostmann schetst de sombere Nederlandse situatie, waar gisteren 5549 positieve gevallen waren. “De virustransmissie is nu hoog. Er zijn volgens de laatste schatting van het RIVM bijna 100.000 mensen besmettelijk. Ook zijn er nog relatief weinig mensen gevaccineerd van de groep die een hoog risico heeft op een ziekenhuis- of ic-opname. Het uitstel van de vaccinatie met het middel van AstraZeneca is eveneens geen goed nieuws om de invloed van de Britse variant te beperken. Op grond van de conclusies van de studie kan Nederland worden geconfronteerd met meer sterfgevallen en meer druk op de zorg.”

Hoewel de Britse variant dodelijker en ziekmakender is dan de klassieke variant, is het overlijdensrisico nog steeds klein. Het absolute risico voor een man in de leeftijd van 55-69 jaar om 28 dagen na een positieve test te overlijden stijgt bij een besmetting van de Britse variant van 0,6 procent naar 0,9 procent, vermeldt de studie. Voor een vrouw in de leeftijd van 35-54 jaar stijgt de overlijdenskans van 0,03 procent naar 0,05 procent. Bij mannen van 85 jaar en ouder stijgt de overlijdenskans van 17 procent naar 25 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden