Onderzoek naar niet-integer gedrag bestuursleden justitievakbond

Enkele bestuursleden van justitievakbond Juvox hebben zich mogelijk niet-integer gedragen tegenover leden en andere, kritische bestuursleden.

ANP
Beeld van Vrouwe Justitia. Beeld ANP XTRA
Beeld van Vrouwe Justitia.Beeld ANP XTRA

Omdat de bestuursleden ook ambtenaar zijn bij Justitie, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een onderzoek ingesteld naar meldingen die het departement heeft ontvangen. De meldingen hebben onder anderen betrekking op de voorzitter van de bond, melden onderzoeksjournalisten van het programma Argos zaterdag.

De meldingen gaan onder meer over zelfverrijking met geld van de bond en ongepast en intimiderend gedrag tegenover kritische (bestuurs)leden, mogelijk gedurende enkele jaren. Juvox heeft ongeveer 3000 leden, die werkzaam zijn bij het Openbaar Ministerie, rechtbanken en in gevangenissen.

Een commissie onder leiding van hoogleraar Emile Kolthoff onderzoekt de vermoedens van wangedrag. Ook al is de vakbond onafhankelijk, het gaat erom of de betrokkenen zich als ‘goed ambtenaar’ hebben gedragen: zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar. Kolthoff is hoogleraar criminologie en expert op het gebied van integriteit en bestuur.

Onderzoek

Het rommelt al tijden bij de vakbond. Eerder had een andere commissie al bekeken of er aanleiding was voor een onderzoek en of het ministerie daartoe dan opdracht zou moeten geven. Conclusie was dat dit gerechtvaardigd is, omdat ambtenaren zich ook buiten diensttijd goed moeten gedragen.

Een woordvoerder van Justitie bevestigt het onderzoek maar wil er verder niets over kwijt. Ook niet om hoeveel meldingen het gaat en hoeveel bestuursleden. De uitkomsten worden verwacht in het najaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden