Onderzoek naar misstanden binnen korps moet beter

De politie moet de kwaliteit van interne onderzoeken verbeteren en dat gaat het korps ook doen. Dat meldt de politie donderdag. Uit twee onderzoeken kwam naar voren dat integriteitsonderzoeken vaak te lang duren en dat de kwaliteit ervan per eenheid verschilt. Ook de aansturing vanuit de leiding is soms onvoldoende.

De kwaliteit van interne onderzoeken bij de politie is nog niet wat het korps voor ogen heeft. Korpschef Henk van Essen belooft de aanbevelingen die in de onderzoeken worden gedaan over te nemen.Beeld ANP

Uit de resultaten van twee onderzoeken, een zogenoemde ‘review Interne onderzoeken’ en een onderzoek van de Politieacademie, blijkt dat “de kwaliteit van interne onderzoeken in eenheden te veel uiteenloopt en nog niet is wat het korps voor ogen heeft,” zo stelt de politie. Korpschef Henk van Essen vindt dat het beter “kan en moet”. 

In het rapport doen de onderzoekers een aantal aanbevelingen en de politie wil die overnemen, zegt Van Essen. “We zullen gaan werken met vaste protocollen voor bijvoorbeeld doorlooptijden, processtappen en registratie. Daarnaast heeft een centraal team voor complexe zaken de afgelopen jaren zijn meerwaarde bewezen, een dergelijk team zal op centraal niveau worden ingericht. Ook moet leren van fouten onderdeel kunnen zijn van een disciplinaire maatregel. Zo heeft bijvoorbeeld een verbeter- of leertraject soms meer effect dan een berisping of het inhouden van verlofuren.”

Ruim zeven jaar geleden ontstonden bij de politie de zogenoemde afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK), de opvolger van de bureaus interne onderzoeken. Elke eenheid heeft zo’n afdeling. Er werken in totaal ongeveer vierhonderd mensen, van wie zo’n 130 zich bezighouden met interne disciplinaire onderzoeken. Op jaarbasis gaat het volgens de politie om 500 tot 550 onderzoeken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden