Onderzoek naar 10.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe bijna 10.000 meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is nog onduidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin.

Het Parool
Duizenden vrouwen melden menstruatiestoornissen na het vaccin. Beeld Getty Images/EyeEm
Duizenden vrouwen melden menstruatiestoornissen na het vaccin.Beeld Getty Images/EyeEm

De gemelde klachten van menstruatiestoornissen lopen flink uiteen. Het gaat om het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie en doorbraakbloedingen. Maar ook om het optreden van bloedingen na de overgang.

Lareb bekijkt de meldingen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook internationaal wordt er onderzoek naar gedaan.

Agnes Kant, directeur van Lareb, vindt tienduizend meldingen over deze problemen ‘wel heel erg veel, maar het gaat dan ook over iets wat in de samenleving onder vrouwen ook veel voorkomt,’ zegt ze in het Radio1-programma Blok&Toin.

Het is volgens Laren nog onduidelijk of de stoornissen een bijwerking zijn van het coronavaccin. ‘Ze kunnen vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels,’ aldus het bijwerkingencentrum.

‘Goed nieuws’

Vrouwen die last hebben van een gewijzigde cyclus hoeven zich overigens geen zorgen te maken. “De veranderingen in de menstruatiecyclus zijn in ieder geval kortstondig en ongevaarlijk. Langer dan twee of drie cyclussen zal het niet duren,” verklaart Steven Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek van UZ Gent. “In de meeste gevallen betekent het dat je lichaam reageert op het vaccin en dat je immuunsysteem in actie is geschoten. Dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws.”

Lareb ziet geen aanwijzingen dat coronavaccins onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

In de Verenigde Staten investeert het Nationaal Gezondheidsinstituut 1,67 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro) in onderzoek om te begrijpen hoe de covidvaccins onze menstruatiecyclus beïnvloeden. “Onderzoek naar de bijwerkingen blijft van cruciaal belang voor het succes van het vaccinatieprogramma. De effecten van medische interventies op onze menstruatie mogen absoluut geen bijzaak zijn in toekomstig onderzoek,” zegt Victoria Male, immunoloog in het Imperial College London.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden