Onderzoek: kwart basisscholen heeft te maken met verspreiden naaktfoto’s

Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer en Duo Onderwijsonderzoek & Advies.

Edwin van der Aa
Via Whatsapp, Instagram en TikTok komen leerlingen in aanraking met ongewenste naaktbeelden. Beeld Getty Images
Via Whatsapp, Instagram en TikTok komen leerlingen in aanraking met ongewenste naaktbeelden.Beeld Getty Images

In 24 procent van de gevallen komen leerlingen uit groep 7 en 8 al (meermaals) in aanraking met ongewenste naaktfoto’s of video’s, via bijvoorbeeld Whatsapp, Instagram of TikTok, blijkt uit de ingevulde vragenlijst. “Er waren foto’s gemaakt tijdens het douchen na de gymles die later rondgingen,” vertelt een leerkracht van een Rotterdamse basisschool. Het aantal incidenten is de afgelopen vijf jaar ook verergerd.

In het voortgezet onderwijs komt deze vorm van onlineshaming vaker voor. Negen van de tien ondervraagde zorgcoördinatoren melden dat het speelt op hun school. “Het is een maatschappelijk probleem dat standaard moet worden opgenomen in het lessenpakket. Dit zou vanuit Den Haag geregeld moeten worden,” zegt een zorgcoördinator.

Zorgelijk

De meeste zorgcoördinatoren en leerkrachten van groep 7 en 8 geven aan dat ze incidenten als zorgelijk of zeer zorgelijk ervaren. In totaal vulden 595 docenten de vragenlijst in, waarvan 410 leerkrachten uit groep 7 en 8 van de basisschool en 185 zorgcoördinatoren uit het voortgezet onderwijs.

Hoewel de meeste leerkrachten en zorgcoördinatoren zeggen dat hun school er weleens aandacht aan besteedt, bijvoorbeeld via een gastles of theatervoorstelling, zijn scholen nu niet wettelijk verplicht om het op te nemen in de lesstof. Dat wil het kabinet veranderen.

Om leerlingen goed te kunnen helpen, geven leerkrachten en zorgcoördinatoren aan met name behoefte te hebben aan geschikt lesmateriaal en meer kennis. “Het is echt belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt,” reageert demissionair onderwijsminister Arie Slob. “Alles moet er nu op gericht zijn om in de volgende kabinetsperiode, en wat mij betreft zo snel mogelijk, dit af te ronden en wettelijk te verankeren.”

De tv-uitzending van Pointer (KRO-NCRV) is zondagavond te zien om 22.10 uur op NPO2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden