Onderzoek: hoe belandde informatie uit corona-overleg op straat?

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een intern onderzoek ingesteld dat moet uitwijzen hoe vertrouwelijke informatie uit een corona-overleg van topambtenaren op sociale media is beland.

Jaap van Dissel arriveert bij het overleg over de nieuwe maatregelen.Beeld EPA

Afgelopen maandagmiddag, uren vóór de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge, ging ineens razendsnel online een bericht rond waarin meerdere nog te nemen coronamaatregelen stonden beschreven. Het leeuwendeel van de genoemde ingrepen heeft het kabinet daarna aangekondigd.

Intern onderzoek

Een woordvoerster van het ministerie bevestigt desgevraagd dat er gelijk een intern onderzoek is gestart zodra de informatie op straat belandde. Dat onderzoek loopt momenteel nog. Het gaat vooralsnog niet om een officieel onderzoek door de Rijksrecherche.

In het bericht stond ook een bron: het zogeheten ACC, de ambtelijke crisiscommissie die het voorportaal is voor de politiek bij coronakwesties en het kabinet adviseert. De voorzitter van dat overleg - waarin topambtenaren van alle departementen zitten - is de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het is niet helder of er actief uit het overleg van topambtenaren gelekt is naar derden. Er kan ook sprake zijn geweest van per ongeluk verkeerd verspreide informatie of zelfs van een hack, waardoor de betrokkene er niet eens weet van had dat het bericht uitlekte. 

Het bericht met maatregelen dat maandagmiddag op straat belandde, met daaronder vetgedrukt of het kabinet ze maandagavond heeft aangekondigd of genoemd:

De belangrijkste punten uit het ACC:

* Het gaat niet goed met het aantal besmettingen, ic- en ziekenhuisopnames. Deze getallen zullen in de komende dagen zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de R-waarde (1,3) weer onder de 1 te brengen (0,9). 
Klopt

* Landelijk worden extra maatregelen genomen. Het doel is hierbij: “een lockdown voorkomen door de komende 3 weken de (sociale) contacten drastisch te beperken. Hiertoe nemen we landelijke maatregelen die hard ingrijpen in ons leven. Veel mensen en (sport/horeca)-locaties hebben zich goed gehouden aan de richtlijnen, maar het is niet genoeg om de R-waarde naar beneden te krijgen. Vandaar de maatregelen, niet als straf, maar omdat het moet.
Klopt

* Landelijk de norm voor gezelschappen (ook thuis) wordt max 4.
Klopt deels, de norm thuis is uiteindelijk 3 geworden

* Landelijk: thuiswerken is de norm. Werkgevers dienen dit strikt te handhaven. Zij worden aangesproken op overtredingen. Sluiting tot 14 dagen van een locatie kan een gevolg zijn van een overtreding.
Klopt

* Landelijk: er komt een registratie bij contactberoepen, zodat de BCO beter uitvoerbaar wordt.
Klopt

* Landelijk: per ruimte binnen geldt een max van 30 personen (dus met max 4 mensen naar een restaurant, waar max 30 personen zitten). Een voorzitter van de veiligheidsregio mag een ontheffing geven voor een grote zaal die zich bewezen aan de richtlijnen houdt. Hier wordt gedoeld op Ahoy, Melkweg.
Klopt

* Landelijk: buiten geldt een max van 50 personen (uitlegbaar, want buiten veiliger).
Klopt niet, het aantal mensen buiten is uiteindelijk 40 geworden

* Landelijk: eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloop-stop om 21.00 uur en gaan om 22.00 uur dicht. Ook de bar in de bioscoop.
Klopt

* Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.
Klopt

Landelijk: bij doorstroomlocaties (musea, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak of geldt een maximum aantal bezoekers.
Klopt

* Landelijk: in de supermarkt weer alleen toegang met een karretje, met een deurbeleid. Karretje wordt weer ontsmet. Kwetsbare groepen krijgen mogelijk weer ‘bloktijden’.
Klopt

* G3: Reizen van en naar Amsterdam (stad), Rotterdam (stad) en Den Haag (stad): alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt naar en van de 3 betreffende steden. Vitale processen zijn uitzondering, een ernstig zieke moeder ook. Onderwijs (basis, voortgezet) gaat door. Voor studenten wordt nog vandaag vergaderd met OCW. De reis van leraren naar school is een noodzakelijke reis.
Klopt deels niet, is algemene oproep geworden om alleen noodzakelijke reizen te maken. Onderwijsdeel klopt wel

* Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd.
Klopt

* Vandaag wordt een evaluatierapport over mondkapjes (van de Gemeente Amsterdam) aan het OMT voorgelegd voor een advies. Dit advies zal volgende week komen.
Klopt

* Vandaag spreken MinJenV en de Voorzitters van de Veiligheidsregio’s nog over de uitwerking van bovenstaande maatregelen. Mogelijk verandert er nog iets in detail.
Klopt

* De maatregelen worden vanavond bekend gesteld in een persconferentie. Dinsdag 18.00 uur gaan de maatregelen in.
Klopt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden