Onderzoek: het inleiden van bevallingen zonder medische noodzaak heeft risico’s

Het inleiden van een bevalling, het met medicijnen opwekken van de weeën, gebeurt steeds vaker onnodig en dat is onverstandig. De kinderen kunnen, direct en op langere termijn, vaker met gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Het Parool
Crying Newborn Beeld Getty Images
Crying NewbornBeeld Getty Images

Dat zegt Amsterdam UMC op basis van onderzoek in Australië, waaraan onderzoekers van het medisch centrum en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen meewerkten. Hoe vaak Nederlandse vrouwen zonder medische noodzaak ingeleid worden, is niet bekend. Het onnodig inleiden komt in meer rijkere landen voor, mogelijk omdat vrouwen de zwangerschap voor gezien willen houden. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in de British Medical Journal Open.

Vergeleken met spontaan geboren kinderen komen baby’s na een inleiding vaker met verwondingen ter wereld, zoals met een gebroken armpje. Ook moeten ze vaker direct aan de beademing. De onderzoekers zagen dat zulke kinderen later vaker werden opgenomen in het ziekenhuis wegens ademhalingsstoornissen en infecties. Die gevallen zijn gezien tot het zestiende levensjaar, verder gaat het onderzoek niet terug.

Cruciale laatste weken

Wereldwijd is te zien dat in welvarende landen het opwekken van een bevalling steeds vaker gebeurt bij 37 en 38 weken, zegt Peters. “Juist de laatste weken in de baarmoeder zijn erg belangrijk voor de neurologische en gezondheidsontwikkeling van kinderen. Zonder medische indicatie, moet je het kind niet eerder laten komen.”

Het onderzoek werd verricht onder leiding van professor Hannah Dahlen van Western Sydney University en collega-wetenschapper Lilian Peters van Amsterdam UMC/AVAG. Op een groep van zo’n 475.000 gezonde Australische vrouwen tussen de 20 en 35 jaar bleken er bijna 70.000 vrouwen een inleiding zonder medische reden te hebben gehad. Het totale aantal inleidingen nam over het geheel fors toe: In 2018 gebeurde het bij 45 procent van de Australische zwangeren in 2008 maar bij 25 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden