Nieuws

Onderzoek: Helikoptercrash Aruba kwam niet door technische storing

Volgens de Inspectie Veiligheid Defensie is het onwaarschijnlijk dat een technische of mechanische storing aan de helikopter oorzaak is geweest van het ongeluk met een NH90-helikopter, vorige maand voor de kust van Aruba.

De NH90-helikopter van de Nederlandse Marine stortte voor de kust van Aruba in zee. Beeld Ministerie van Defensie
De NH90-helikopter van de Nederlandse Marine stortte voor de kust van Aruba in zee.Beeld Ministerie van Defensie

Bij de crash kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies om het leven.

De inspectiedienst van Defensie heeft samen met de Onderzoeksraad een onderzoek uitgevoerd naar de crash. Dit deden zij onder meer op basis van de eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, waaronder de recorder van het verongelukte toestel. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft een second opinion-onderzoek uitgevoerd. Zij bevestigen het beeld van de inspectiedienst.

Uit het onderzoek blijkt dat de helikopter onverwacht daalde en in zee stortte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter in deze situatie terechtkwam. Over de precieze oorzaak van de crash is dus nog niets bekend.

Aan de grond

Alle NH90-helikopters van de Nederlandse Defensie staan tot op heden nog aan de grond. Het is nu aan het ministerie om op grond van de voorlopige resultaten van het onderzoek te besluiten of ze weer de lucht in mogen. Het onderzoek naar de crash gaat de komende weken verder. Onder meer het verloop van de fatale vlucht wordt verder in beeld gebracht.

De marinehelikopter stortte zondagmiddag 19 juli in zee voor de kust van Aruba. Het toestel was op de terugweg van een patrouille in opdracht van de Arubaanse kustwacht. Twee andere bemanningsleden raakten niet gewond bij de crash. De collega’s op het moederschip, de Zr.Ms. Groningen, zagen het toestel voor hun ogen in het water storten, op zo’n 12 kilometer uit de kust van Aruba. De helikopter is in de uren na de crash gezonken.

Erwin Warnies (33) en Christine Martens (34) kwamen om bij het ongeluk met NH90 vlak voor de kust van Aruba. Beeld Ministerie van Defensie
Erwin Warnies (33) en Christine Martens (34) kwamen om bij het ongeluk met NH90 vlak voor de kust van Aruba.Beeld Ministerie van Defensie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden