Onderzoek CDA bevestigt uitslag van lijsttrekkersverkiezing

Minister Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt (CDA) en hun partners tijdens de bekendmaking van de uitslag van de tweede stemronde om het lijsttrekkerschap van het CDA. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt (CDA) en hun partners tijdens de bekendmaking van de uitslag van de tweede stemronde om het lijsttrekkerschap van het CDA.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Uit het onderzoek naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is niet gebleken dat er onregelmatigheden zijn gevonden die de uitslag van de stemming hadden kunnen beïnvloeden. Pieter Omtzigt legt zich neer bij de uitkomst.

“Goed dat de partij dit door een extern bureau snel heeft laten uitzoeken en dat er geen grove onregelmatigheden aangetroffen zijn en de uitslag daarmee nogmaals bevestigd is,” zegt Omtzigt in een reactie.

‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’

Omtzigt had aan de bel getrokken nadat vorige week via Trouw bekend werd dat zes CDA-leden bij de partij melding hebben gemaakt van onregelmatigheden bij de verkiezing. Zo kreeg de vrouw van Omtzigt op haar computerscherm de tekst ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’, terwijl zij op haar echtgenoot dacht te hebben gestemd.

Het partijbureau bevestigde deze melding, om eraan toe te voegen dat er ook De Jonge-stemmers waren die de tekst ‘Dank voor uw stem op Pieter Omtzigt’ te zien zouden hebben gekregen.

Stemverwisseling

Het CDA schakelde afgelopen weekend het bureau CGI in voor een extern en onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. In het woensdagavond vrijgegeven rapport staat dat de uitslag niet wordt betwist: “De resultaten van dit onderzoek geven geen aanleiding te veronderstellen dat sprake is van grove onregelmatigheden. Onder grove onregelmatigheden worden in dit kader onregelmatigheden verstaan die van impact zouden zijn geweest op de uitslag van de stemming.”

CGI stelt vast dat er van stemverwisseling geen sprake kan zijn geweest, wat er op neer zou komen dat de vrouw van Omtzigt daadwerkelijk op De Jonge heeft gestemd. “Op basis van de back-up van de database en de logbestanden die in bewaring bij de notaris lagen, heeft het onderzoeksteam gevraagd een anoniem overzicht met logregels van de zes gemelde gevallen van vermeende stemwisseling te reproduceren.”

“Op basis van de anonieme logregels hebben wij vastgesteld dat voor alle zes gevallen van vermeende stemverwisseling een registratie heeft plaatsgevonden van een stem die gelijk is aan zowel de door het lid invoerde stem als de gemelde bevestiging die het lid na uitbrengen van de stem heeft ontvangen.”

Maart 2021

Partijvoorzitter Rutger Ploum zei eerder al niet te twijfelen aan de rechtmatige winst van De Jonge: de uitkomst van het onderzoek zou namelijk ook geen impact hebben op de uitslag van de verkiezing.

“We gingen dit onderzoek met vertrouwen in en de uitslag van de verkiezing staat hiermee onomstotelijk vast. Er is veel werk te verzetten, onderweg naar maart 2021. En daar is al onze energie nu op gericht. We gaan samen op weg, met onze lijsttrekker Hugo de Jonge en zijn running mate Pieter Omtzigt.”

Bij de lijsttrekkersverkiezing op 15 juli kwam zittend vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge als winnaar uit de bus, met 50,7 procent van de stemmen. Kamerlid Pieter Omtzigt legde het af tegen hem. De Jonge zei overigens eerder al niet te twijfelen aan de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden