Onderzoek bij ABN Amro om witwassen

Weer loopt een grote Nederlandse bank het risico op een grote boete. Justitie doet onderzoek bij ABN Amro omdat de witwascontroles bij de bank niet zouden deugen.

Herman Stil
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Eenzelfde onderzoek kostte ING vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro.

ABN Amro, dat donderdagmorgen op de beurs 10 procent zakte, zag het onderzoek al aankomen. Bij de halfjaarcijfers begin augustus onthulde topman Kees van Dijkhuizen dat de bank een boete boven het hoofd hing, omdat de ABN Amro zou hebben verzaakt particuliere klanten tijdig door te lichten op witwasrisico’s. “Justitie heeft ons meegedeeld dat ze een onderzoek is gestart,” zegt een woordvoerder. “Hoe zich dat ontwikkelt, kunnen we niet inschatten. Maar dat ze bij ons op bezoek komen, is een zeker­heidje.”

Volgens het OM zou de bank ‘langere tijd’ onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de achtergrond van particuliere klanten, verdachte rekeninghouders niet snel genoeg aan de kant hebben gezet en dubieuze transacties niet of te laat hebben gemeld.

Taak serieus nemen

Vorig jaar werd ING om vergelijkbare redenen om de oren geslagen met de hoogste boete ooit in Nederland: 775 miljoen euro. Rabobank moest een miljoen euro betalen omdat het zijn dossiers niet op orde had en Volksbank een half miljoen nadat het malversaties te laat had gemeld. Triodos kreeg een waarschuwing.

Bij ABN ligt het justitieonderzoek politiek gevoelig, aangezien de bank voor 56 procent in handen is van de staat. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) maakt zich zorgen, maar ziet geen reden in te grijpen. “Banken hebben een belangrijke positie als poortwachter om criminelen buiten de deur te houden. Het is hun verantwoordelijkheid om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen.”

Terrorismefinanciering

De Nederlandsche Bank (DNB) kapittelde ABN Amro eerder omdat het de dossiers van particuliere klanten niet op orde had en zo strafbare malversaties – belastingontduiking, terrorismefinanciering of witwassen – of maatschappelijk discutabele zaken als belastingontwijking niet of niet tijdig kon ontdekken. Ook konden particuliere rekeningen vooral bij zzp’ers gebruikt worden voor zakelijke doeleinden, wat het risico op ongeregeldheden vergroot.

Volgens de ABN-woordvoerder spant de bank zich wel degelijk in. “We zijn voor onze beursgang al gestart met het verbeteren van het toezicht,” zegt de woordvoerder. “Alleen hebben we eerst gekeken naar sectoren waar volgens ons de grootste risico’s zaten: private banking (grote vermogens), retail (winkeliers) en creditcards. DNB vond dat niet voldoende.”

ABN Amro zette vorige maand 114 miljoen euro opzij om de controles alsnog te verbeteren. Dat bedrag komt naast de 100 miljoen euro per jaar die de bank al aan toezicht uitgeeft. Op de anti­fraude­afdeling (detecting financial crime) werken 1400 mensen.

Inmiddels worden 5 miljoen particuliere klanten doorgelicht. Bij verdachte transacties wordt contact gezocht. Rekeninghouders zijn verplicht om antwoord te geven.

Reactie minister van Financiën

Het onderzoek dat het Openbaar Ministerie heeft ingesteld naar witwassen en financieren van terrorisme bij ABN Amro baart minister Wopke Hoekstra van Financiën ‘uiteraard’ zorgen. Banken moeten er alles aan doen om criminelen buiten de deur te houden, onderstreept hij nog eens.

“Het is goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek verleent,” reageert Hoekstra. Nederland is nog altijd grootaandeelhouder van ABN AMRO. Hoekstra verwacht van de bank dat die hem informeert over de voortgang. De minister wil niet vooruitlopen op het onderzoek. “Het is nu aan het OM.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden