Onderzoek: aanpakken overgewicht verbetert ook immuunsysteem

Mensen met ernstig overgewicht die gezonder gaan leven, geven daardoor hun immuunsysteem een oppepper. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC. Volgens de wetenschappers lijken leefstijlprogramma’s dan ook een goed preventief wapen tegen ernstige virusinfecties.

ANP
null Beeld Getty Images/RooM RF
Beeld Getty Images/RooM RF

“Het onderzoek geeft wellicht ook nieuwe kansen bij het bestrijden van Covid-19, zolang er nog geen vaccin is,” aldus het academische ziekenhuis in Rotterdam. Van de coronapatiënten die tot nog toe op Nederlandse intensive cares zijn beland, had maar liefst 77 procent overgewicht.

Onderzoek onder 87 mensen met obesitas bracht duidelijke verbanden aan het licht tussen overgewicht en tal van verstoringen in het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Een kleinere groep van 27 mensen volgde anderhalf jaar lang een ‘leefstijlinterventie’. Onder professionele begeleiding gingen ze meer bewegen en gezonder eten. Ook kregen ze hulp om stress te verminderen en beter te slapen. Gemiddeld vielen ze daardoor 5 tot 6 procent af.

Beter immuunsysteem

“We zagen ook verbeteringen in het immuunsysteem en minder chronische ontstekingen,” aldus onderzoeker en medisch immunoloog Wim Dik. Uit het onderzoek bleek dat een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem beter ging werken, naarmate de buikomvang van de deelnemers afnam.

Hoogleraar en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum legt uit dat vergrote vetcellen in het lichaam relatief weinig zuurstof krijgen en de hormoonbalans verstoren. “Dit zorgt voor sluimerende chronische ontstekingsreacties, waardoor het immuunsysteem als het ware continu aanstaat. Als er dan een virus als het huidige coronavirus langskomt, reageert het immuunsysteem minder effectief.” Zodoende kunnen obesitas en corona een ‘gevaarlijke, soms dodelijke combinatie’ vormen.

Volgens Van Rossum toont het onderzoek aan dat de maatschappij meer aan preventie moeten doen. “Er is grote gezondheidswinst te behalen.”

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Obesity.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden