Onderwijsbonden kondigen staking aan om lerarentekort

Onderwijsvakbonden gaan op 6 november in staking om nogmaals te benadrukken hoe tragisch het lerarentekort in Nederland is. Dat besluit werd vrijdagochtend genomen nadat duidelijk werd dat een Amsterdamse basisschool door een tekort aan leraren de deuren moet sluiten.

Raounak Khaddari
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius, het schoolbestuur waaronder de 16e Montessorischool valt, liet donderdag weten dat de school moet sluiten omdat het door een structureel tekort aan leerkrachten niet lukt leerlingen van kwalitatief goed onderwijs te voorzien.

Net als de PO-Raad, noemt de onderwijsvakbond AOb de situatie afschuwelijk. “Maar we wisten dat het eraan zat te komen,” zegt een woordvoerder. “We waarschuwen al heel lang. Als er dan niets gebeurt, is dit het gevolg.” Om die reden kondigen de onderwijsbonden een staking aan op 6 november voor zowel het primair als voortgezet onderwijs.

1400 vacatures

Het lot van de Amsterdamse basisschool is tekenend voor de deplorabele staat waarin het basisonderwijs verkeert. Landelijk zijn er ruim 1400 onvervulde lerarenvacatures, de onderwijskwaliteit wordt niet meer gegarandeerd, schoolbesturen vragen ouders om begrip voor dagen dat hun kinderen door het lerarentekort thuis moeten blijven, en een vierdaagse schoolweek ligt op de loer.

Eerder werd nog een staking afgeblazen. De vakbonden zouden een gesprek met de minister-president afwachten op 16 oktober maar zien zich genoodzaakt een pressiemiddel in te zetten. “De minister moet 400 miljoen euro op tafel leggen,” zegt Simone van Geest, woordvoerder van de AOB. “Met Prinsjesdag deed-ie nul,” en voor een compromis gaan de vakbonden niet. “We moeten nu in actie komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden