Nieuws

Onderwijsbond schrapt verkiezingsdebat na ruzie over deelname PVV

De grootste onderwijsbond van Nederland, de Algemene Onderwijsbond (AOb), schrapt een gepland debat waarin politici de degens zouden kruisen over onderwijs. De reden: de PVV zou ook meedoen, een partij die de bond zélf had uitgenodigd.

PVV-Kamerlid Harm Beertema is niet welkom bij de AOb. Beeld ANP
PVV-Kamerlid Harm Beertema is niet welkom bij de AOb.Beeld ANP

Over de deelname van PVV-Kamerlid Harm Beertema, die zelf jaren in het onderwijs heeft gewerkt, zouden bij de kaderleden van de AOb ‘grote bezwaren’ leven. Daarom besloot de onderwijsbond twee dagen voor het geplande debat van dinsdag het hele evenement te schrappen. Er zouden Kamerleden van zeven partijen meedoen.

D66-Kamerlid Paul van Meenen, één van de andere genodigden, kon ‘zijn ogen niet geloven’ toen hij gisteren de afzegmail las. “Democratie is debat. Ik ben het op heel veel punten niet eens met Harm, maar de beste manier om dat duidelijk te maken is juist in een debat. En samen hebben we 67 jaar ervaring in het onderwijs.” Ook Van Meenen werkte in het onderwijs, als leraar en bestuurder, voor hij Kamerlid werd.

Verklaring

De AOb wil niet ingaan op vragen en verwijst naar een verklaring op de website. Daarin staat dat het hoofdbestuur van de AOb ‘heeft geconstateerd’ dat het PVV-verkiezingsprogramma ‘dermate afstand neemt van alles waar de AOb in missie en visie voor staat’ dat de uitnodiging aan de partij van Geert Wilders wordt ingetrokken.

Dat zij dit vlak voor het debat constateren is merkwaardig, omdat dit debat al ‘weken of maanden’ werd voorbereid. Het verkiezingsprogramma van de PVV werd begin januari gepresenteerd. Wilders noemt de AOb in een tweet ‘laffe antidemocraten’. Beertema laat via hetzelfde sociale medium weten dat de ‘Algemene’ Onderwijsbond er ‘voor iedereen, behalve voor PVV’ers’ is.

Op Twitter reageert AOb-bestuurslid Tamar van Gelder, vanaf april plaatsvervangend voorzitter van de bond, dat er ‘soms na een beslissing een discussie op gang’ komt. ‘In dit geval: waarom biedt mijn vakbond een podium aan een partij die grondrechten van mij, collega’s en leerlingen wil afnemen?’ Exact dezelfde tekst wordt ook door AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers op Twitter gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden