Nieuws

Onderwijsbond: massale weerstand tegen aanpassing schoolvakanties

Een ruime meerderheid van het onderwijspersoneel ziet niets in aanpassing van de schoolvakanties. Driekwart van de AOb-leden is tegen de suggestie van de regering om de kerstvakantie te verlengen en de zomervakantie te verkorten, zo blijkt uit een peiling van de onderwijsvakbond.

Edwin van der Aa
De eerste schooldag na zes weken zomervakantie. Beeld ANP
De eerste schooldag na zes weken zomervakantie.Beeld ANP

Het kabinet overweegt de zomervakantie komend schooljaar één week in te korten, zodat de kerstvakantie met een week kan worden verlengd. Dit moet de verspreiding tegengaan van eventuele nieuwe coronavarianten, die vooral in de winter de kop opsteken.

Afgelopen twee jaar werd de kerstvakantie op het laatste moment met een week verlengd, wat voor veel onrust zorgde onder leerlingen, leraren, scholen en ouders. “Het verschuiven van een week vakantie is lapwerk,” vindt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Zorg liever voor kleinere klassen en goede ventilatie in de klas.”

Weerstand

Uit de representatieve peiling, die door 22.000 leden is ingevuld, blijkt dat slechts 16 procent voorstander is van aangepaste schoolvakanties. De uitkomst van een vergelijkbare AOb-peiling op sociale media, die ook niet-leden hebben ingevuld, is nog kritischer: daar toont 85 procent zich tegenstander van het plan.

Het kabinet moet volgens de vakbond bij nieuwe covidvarianten ervoor zorgen dat leraren zo snel mogelijk worden gevaccineerd. “Uiteraard gaan medewerkers in de gezondheidszorg vóór,” zegt Van Gelder. “Maar daarna zijn echt de leraren aan de beurt. Zodat de scholen zolang mogelijk normaal kunnen doordraaien, én ter bescherming van leraren zelf.”

Het kabinet moet nog een definitief besluit nemen over dit onderwerp. Dat zal voor aankomende zomer gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden