Reportage

Onder luid applaus herstructureert Baudet zijn partij een beetje

Op het partijcongres zaterdag in Barneveld zette Forum voor Democratie vooral een nieuwe partijstructuur op, met meer bestuursleden. Zo wordt de leegte van de verstoten Henk Otten gevuld, al wordt die naam gemeden.

Tobias den Hartog
FvD-voorman Thierry Baudet tijdens het vierde partijcongres van Forum voor Democratie. Beeld ANP
FvD-voorman Thierry Baudet tijdens het vierde partijcongres van Forum voor Democratie.Beeld ANP

Luid applaus voor Thierry Baudet. Alweer. Het golft geregeld door de zaal in Barneveld, waar FvD is neergestreken voor een druk bezocht congres. “Ik voel het in elke vezel en ik hoop dat jullie dat ook voelen: dat we een partij zijn waarop we trots kunnen zijn!”

Zijn speech oogst instemming, maar het belangrijkste heeft zich een uur of drie ervoor voltrokken bij het formelere deel: de algemene ledenvergadering. Die is besloten, de media hebben eigenlijk geen toegang, maar na verloop van tijd gaat de deur toch op een kier.

Er wordt besloten dat – na eerdere aankondigingen – Lennart van der Linden, ook senator, tot vicevoorzitter wordt benoemd. En dat het bestuur wordt uitgebreid met nog twee leden: ondernemer Astrid de Groot, straks vooral organisatorisch leider, en met Olaf Ephraim, die als financiële man school moet maken.

Sinds de ruzie en breuk met medeoprichter Henk Otten wordt diens naam niet meer genoemd, maar eigenlijk moet het ruimere bestuur de leegte vullen die hij achterliet. Otten bestierde zo’n beetje alle posities. Zijn vertrek moest dus robuust worden opgevangen, besloot partijleider Thierry Baudet al langer geleden. Zo komt er ook een ‘commissie integriteit’, toch moeilijk los te zien van de beschuldigingen van Baudet aan Otten dat hij ‘een greep uit de kas’ zou hebben gedaan als penningmeester.

Kritiekloos

Officieel is er over die bestuursbenoemingen gestemd, maar statutair hadden tienduizenden leden de kans moeten krijgen om de door Baudet voorgedragen bestuursleden af te wijzen. Een aanpassing van die regel wordt overigens wel geagendeerd. Volgend jaar, zeggen ingewijden.

Het is sowieso goed zoeken naar kritische geluiden gedurende de dag. Enkele leden zetten er vraagtekens bij dat Baudet partijvoorzitter én partijleider is. En dat er hoe dan ook veel dubbelfuncties worden bekleed. Als bij de rondvraag iemand het over het Rusland-standpunt van de partij wil praten, kapt Baudet hem af. “Dat is hier niet de plek of het tijdstip voor. Het gaat hier om de rondvraag.”

Blokkeerfriezen en boze boeren

Veel vaker is er ruimte voor applaus – bijvoorbeeld als Lange Frans (‘Kom uit het land van Thierry B.’) een FvD-vriendelijke variant op ‘Het land van’ zingt, op de piano begeleid door Baudet zelf. Of wanneer Robert Jensen zoals in zijn show Theo Hiddema en de Amsterdamse Forum-leider Annabel Nanninga interviewt. “Meneer Hiddema, hoe gaat het met uw kat?”

Serieuzer wordt het als Europees Parlementslid Rob Roos vertelt hoe hij – nog meer dan hij al was – ‘gedesillusioneerd is geraakt’ in Brussel. “We moeten het contract met de EU echt opzeggen.”

Daarnaast mogen rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek, oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting en senator Paul Cliteur de noodzaak van Forum onderstrepen. Net als ook ‘Blokkeerfries’ Jenny Douwes, die ‘als ondernemer’ zegt hoezeer de partij nodig is. En Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds, die een van de gezichten werd van het boerenprotest op het Malieveld. “Boeren voelen zich in de steek gelaten door de huidige politieke partijen. Ook voor hen is het tijd voor Forum voor Democratie.”

De aantrekkingskracht is groot. De zaal puilt uit, terwijl op de gang sympathisanten als Jan Roos rondlopen, net als journalist Arnold Karskens en publicist Joost Niemöller die hun door Baudet omarmde idee voor de nieuwe omroep Ongehoord Nederland onder de aandacht brengen.

Amerikaanse ambassadeur

Meest prominente gast is misschien wel de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, die voorafgaand aan zijn speech wel benadrukt dat hij ook bij de ‘VeeVeeDee’ te gast was, en bij ‘Fifty-Plus’. “Dus waarom ik hier ben? Het is heel simpel: ik moet Nederland en haar politici leren kennen. En ik ben een marketingman: hier kan ik vertellen wat het beleid van de Verenigde Staten is.” Hij bezingt het populisme. “Omdat politici vooral niet mogen vergeten wie zij dienen: het publiek.”

Het gaat verder over het investeren in het leger en over klimaatverandering, of vooral hoe weinig bewijs daarvoor zou zijn. En er is een filmpje van FvD’ers die ook docent zijn en de noodklok luiden over de staat van het onderwijs. Baudet: “Veel mensen weten niet dat wij een echte onderwijspartij zijn.”

De partijleider zelf breekt tot slot nog eens een lans voor het referendum, strengere migratieregels en een hogere rekenrente. Nu stokken die nog door ‘het dichtgesmeerde coalitieakkoord’. Maar: “Voor onze standpunten, onze agenda zijn gewoon meerderheden in de Tweede Kamer.”

Geluisterd naar Otten

Een advies van de gewezen Henk Otten blijkt Baudet wel ter harte te hebben genomen. Waar Otten klaagde dat Baudet vaker de spotlights zou moeten delen met partijgenoten, wuifde de partijleider dit eerst nog weg. Maar aan het slot van deze congreseditie roept hij alle sprekers van de dag op het podium voor applaus en een groepsfoto. “Want we waaieren steeds verder uit over Nederland en dat is dankzij jullie allemaal!”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden