PlusNieuws

Ondanks stijgende prijzen blijven Nederlanders op vakantie gaan

Alles wordt duurder, reizen ook. Maar Nederlanders houden hun vakanties er gewoon in. Ze kiezen wel vaker voor all-inclusive. ‘We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen.’

Natasja de Groot
Spanje is de meest geboekte bestemming voor deze zomer, op de voet gevolgd door Griekenland en Turkije. Beeld Marc Asensio/Getty
Spanje is de meest geboekte bestemming voor deze zomer, op de voet gevolgd door Griekenland en Turkije.Beeld Marc Asensio/Getty

Zes keer per jaar meet het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) het reissentiment en de vakantieplannen van Nederlanders en internationale reizigers uit zes landen. De nieuwste Vakantiemonitor laat een ding duidelijk zien: de reiswens is nog net zo vurig als voorheen.

80 procent van de ondervraagden, afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is van plan om dit jaar op vakantie te gaan. “We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen,” zegt Jos Vranken, directeur van NBTC.

Of die reiswensen leiden tot meer boekingen, is de vraag. In het onderzoek zegt een op de vier een vakantie geboekt te hebben. Vranken: “Inflatie, energieprijzen, het consumentenvertrouwen en corona maken het lastiger te voorspellen of mensen hun intentie ook daadwerkelijk omzetten in een boeking.”

Spanje favoriet

Reisorganisaties twijfelen daar niet aan. Review- en boekingssite Zoover wijst op de stijging van het aantal boekingen in de laatste week van december en de eerste week van januari. In die periode zijn 2,5 keer zoveel vakanties geboekt als gemiddeld in het afgelopen jaar. Een derde van de Nederlanders die boeken heeft de meivakantie al vastgelegd, een op de vijf de zomervakantie. Spanje is met een aandeel van 32,3 procent het populairst.

Ook bij TUI komt Spanje als favoriet uit de bus. Het is de meest geboekte bestemming voor deze zomer, op de voet gevolgd door Griekenland en Turkije. TUI heeft eveneens niet de indruk dat Nederlanders hun vakanties laten schieten, maar het reisbureau ziet wel dat de prijsstijgingen van invloed zijn op de vakantiekeuze: all-inclusivereizen zitten in de lift.

Vakantiegangers weten dan precies waar ze met de prijs aan toe zijn. “Het verklaart mede de enorme stijging van het aantal al geboekte vakanties naar Turkije komende zomer; de vakantiebestemming bij uitstek met een enorm aanbod aan all-inclusiveresorts,” aldus TUI.

Bali

Nederland blijft volgens het NBTC-onderzoek onverminderd populair. De verwachting is dat het aantal mensen dat in eigen land op vakantie gaat dit jaar weer licht stijgt. In 2022 gingen 11 procent meer mensen op vakantie in eigen land vergeleken met pre-coronajaar 2019. Dat aantal stijgt dit jaar vermoedelijk met 2 procent naar 13 procent.

Ook verre reizen doen het goed, zien de reisorganisaties. Bali was voor corona een van de populairste verre bestemmingen en het eiland is weer op weg naar het niveau van 2019. Het lijkt erop dat reizigers het verre oosten gemist hebben de afgelopen jaren. Vakanties naar Indonesië en Thailand worden ‘ingehaald’.

Hoewel Nederlanders prijsbewuster zeggen te zijn, blijkt de gemiddelde reissom die consumenten de afgelopen drie jaar uitgaven aan hun vakantie wel fors te zijn gestegen: van 1647 euro in 2019 naar 1954 euro in het huidige boekingsseizoen (+18,6 procent). Tussen 2021 en 2022 was die stijging 6,5 procent. Een lichtpuntje is er wel, als we Zoover mogen geloven. Sinds eind vorig jaar zijn de prijzen nauwelijks meer gestegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden