Omzet hotelbranche groeit harder dan rest van horeca

Hotels hebben afgelopen jaar binnen de horecasector de hoogste omzetgroei geboekt. Dat heeft branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) becijferd. De omzet van cafés nam in 2019 af.

Het Parool/ANP
Nhow Amsterdam bij de RAI, met zijn 650 kamers het grootste hotel van de Benelux. Beeld Jakob Van Vliet
Nhow Amsterdam bij de RAI, met zijn 650 kamers het grootste hotel van de Benelux.Beeld Jakob Van Vliet

De omzet van de hele horecasector groeide met 3,5 procent tot 23,5 miljard euro. Die toename was aanzienlijk lager dan een jaar eerder, toen er nog een stijging van 6,8 procent was.

De omzetgroei werd deels veroorzaakt door een toename van het aantal horecabedrijven. Ondanks pogingen om de komst van meer toeristen naar de hoofdstad te beperken, is het aantal hotelkamers in Amsterdam in vijf jaar tijd met een stad toegenomen. In de regio’s rondom de stad groeide het aantal hotel- en pensionkamers zelfs 40 procent. In 2017 voerde het stadsbestuur een bouwstop in voor hotels vanwege de groeiende overlast van toeristen. Maar vooral op basis van al daarvoor verstrekte vergunningen is er de afgelopen jaren nog volop gebouwd.

Van de ondernemers in de horecasector zegt nu 54 procent meer kansen dan bedreigingen te zien. Dat was in 2019 nog 61 procent. Ruim de helft beschouwt een tekort aan personeel en de Wet arbeidsmarkt in de balans (WAB), die onder meer regelt dat oproepkrachten meer zekerheid krijgen, als belangrijkste bedreigingen. Ruim een kwart vindt daarnaast dat er te veel horeca in zijn stad of dorp is.

Hotel inrichten in acht dagen: ‘Normaal heb je zes weken’

Acht dagen, meer had hoteldirecteur Hermann Spatt niet om de 650 kamers van Nhow Amsterdam in te richten en ook de publieke ruimte en restaurants aan kant te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden