Nieuws

Omtzigt langer ziek, laat zich vier maanden vervangen als Kamerlid

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is langer ziek en laat zich de komende zestien weken vervangen. Dat meldt hij op Twitter. Omtzigt liet in februari al weten oververmoeid te zijn en gas terug te moeten nemen.

‘Het herstel vergt helaas wat langer dan ik hoopte. Hoewel ik aangegeven had om echt rust nodig te hebben, lukt dat niet,’ schrijft het Twentse Kamerlid op het sociale medium. ‘Zowel een aantal plenaire Kamerdebatten die net iets te veel over mij gingen en niet over de zeer urgente problemen van Nederland, als ook een lange reeks artikelen, optredens en speculaties in de media over mij gaven mij ook niet bepaald enige mate van rust.’

Omtzigt kwam de afgelopen weken vaak, ongewild, in het nieuws tijdens de formatie. Verkenner Kajsa Ollongren toonde bij het vertrek van het Binnenhof per ongeluk een document met ‘Omtzigt functie elders’. Later bleek dat demissionair premier Mark Rutte, die in eerste instantie verklaarde geen herinnering te hebben aan een gesprek hierover, wel degelijk met de verkenners had gesproken over een andere functie voor Omtzigt. Rutte benadrukte dat hij zelf niet vond dat Omtzigt een andere functie moest gaan bekleden, maar dat de VVD geen bezwaar zou hebben als het CDA zou besluiten Omtzigt een positie in een nieuw kabinet aan te bieden.

Volledig hersteld

‘Graag zet ik me in voor de oplossing van dringende problemen in Nederland, bij pensioenen, belastingen of met het plan voor een nieuw sociaal contract, opgesteld als reactie op het toeslagenschandaal. Dat lukt me echter alleen als ik weer volledig hersteld ben.’ Omtzigt benadrukt in zijn verklaring dat hij het besluit heeft genomen ‘na goed overleg met Wopke Hoekstra en Marnix van Rij’, de partijleider en de voorzitter van het CDA.

Omtzigt verwacht dat hij binnen de aangegeven zestien weken zal herstellen. Maar de regels voor ziekteverlof in de Tweede Kamer staan een vervanging voor een kortere periode niet toe. Omtzigt wordt vervangen door Henri Bontenbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden