OMT: ‘Onderzoek schrappen wachttijd na booster om campagne te versnellen’

Het OMT wil onderzoek naar het schrappen van de wachttijd van een kwartier na het toedienen van een coronavaccinatie, om de boostercampagne te versnellen.

Bas Soetenhorst
Een GGD-medewerker zet een boosterprik. Beeld ANP /  ANP
Een GGD-medewerker zet een boosterprik.Beeld ANP / ANP

In het nieuwste advies van het Outbreak Management Team, dat zaterdagnacht naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt geadviseerd te zien of ‘de observatietijd van 15 minuten na het toedienen van de booster losgelaten kan worden, om zo het geven van boosters te bespoedigen en capaciteit te verhogen’.

Het versnellen van de prikcampagne is nodig vanwege de oprukkende omikronvariant. Afgelopen week besloot het Verenigd Koninkrijk om die reden de vijftien minuten wachttijd tijdelijk te schrappen.

(tekst gaat verder onder de tweet)

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat hij zich over het voorstel zal laten adviseren. Op de persconferentie van zaterdagavond zei hij iets anders. Toen stelde hij niet van plan te zijn de wachttijd te schrappen: “Nee, daar ga ik niet mee stoppen. En trouwens, juist de deskundigen zeggen: doe dat ook niet. Ook internationaal is dat niet gebruikelijk om dat te doen. Ik weet dat een aantal huisartsen dat zeggen, dat is omdat het dan voor hen makkelijker zou zijn om in een huisartsenpraktijk dat te kunnen doen. Maar kijk, massa maak je echt op die grotere (prik)locaties.”

Huisartspraktijken

De wachttijd is ingevoerd om te observeren of mensen geen allergische reacties krijgen kort na de prik. Heel soms is dat het geval. Als gevolg van die wachttijd spelen huisartspraktijken nu geen grootschalige rol in de boostercampagne, omdat daar de ruimte ontbreekt om grote groepen mensen op 1,5 meter afstand van elkaar te laten wachten.

Bij de NOS pleitte de Amsterdamse huisarts Bart Meijman zaterdag voor het schrappen van de wachttijd, die huisartsen ook bij de griepprik niet hanteren. “Die wachttijd geeft een enorme stremming, de doorloopsnelheid is heel langzaam,” aldus Meijman. “Zouden we die niet hebben, krijgen we een vervijfvoudiging van het aantal mensen dat je kan prikken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden