OMT maakt verdere draai: mondkapjes mogelijk wél nuttig

Het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte zorgt er wellicht voor dat mensen minder bloot worden gesteld aan coronavirusdeeltjes, waardoor ze een mildere infectie oplopen. Dat schrijft het OMT in een dinsdagnacht gepubliceerd advies aan het kabinet.

Edwin van der Aa
2020-10-11 14:43:51 AMSTERDAM - Winkelend publiek tijdens de koopzondag in het centrum van Amsterdam. ANP RAMON VAN FLYMEN Beeld ANP
2020-10-11 14:43:51 AMSTERDAM - Winkelend publiek tijdens de koopzondag in het centrum van Amsterdam. ANP RAMON VAN FLYMENBeeld ANP

Het OMT concludeerde eerder nog dat de toegevoegde waarde van niet-medische mondneuskapjes gering was bij een situatie waarin mensen thuis blijven bij klachten, geen handen schudden, 1,5 meter afstand in acht nemen en de handen stuk wassen.

Niet-medische mondneuskapjes hebben hooguit mogelijk enig positief effect om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vanuit de drager van het kapje, was ook de redenering. Maar het OMT vond tegelijk dat bij verandering van de epidemiologie en beduidende toename van het aantal gevallen, maskergebruik opnieuw beoordeeld zou moeten worden.

Discrepantie

Dat is nu gebeurd vanwege de tweede golf. En dan constateren de experts dat in zo‘n situatie ‘de discrepantie tussen breed maskergebruik en effect ervan minder zal zijn geworden’. In lekentaal: het wordt logischer en levert meer op als iedereen gezichtsbescherming gebruikt.

Daarnaast toont nieuw onderzoek nu enigszins aan dat een reductie van de blootstelling aan het virus tot een mildere infectie leidt. Mondneuskapjes zouden hierbij wellicht een rol kunnen spelen en de ernst van de ziekte als gevolg van een besmetting kunnen verminderen.

‘Tegelijkertijd kan er bij niet-medische mondneuskapjes van uit worden gegaan dat ook de overdracht van andere luchtwegvirussen enigszins wordt tegengaan, wat de te verwachten druk op huisartspraktijken en GGD-teststraten gaat verminderen’, aldus het OMT.

Het kabinet kondigde dinsdagavond een landelijke mondkapjesplicht aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden