Interview

OMT-lid Károly Illy: ‘Met vaccineren kinderen maak je kans op schoolsluiting zo klein mogelijk’

Een vaccinatie in Israël, waarbij kinderen worden afgeleid met een VR-bril. Beeld AP
Een vaccinatie in Israël, waarbij kinderen worden afgeleid met een VR-bril.Beeld AP

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy heeft een advies aan ouders van schoolgaande kinderen. ‘Als je de kans op schoolsluiting zo klein mogelijk wilt maken, kun je kinderen het beste laten vaccineren’.

Marcia Nieuwenhuis

Vanaf volgende week dinsdag ploffen er 1,3 miljoen brieven door de bus bij de ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Daarin staat dat zij telefonisch een afspraak kunnen maken bij de GGD voor het laten vaccineren van de kinderen. De week erop worden dan de eerste prikken gezet. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy adviseert ouders die ‘de kans op schoolsluiting zo klein mogelijk willen maken hun kinderen te laten vaccineren’.

Het coronavaccin is het effectiefste middel ter voorkoming van ernstige ziekte bij corona. Bij kinderen is de kans erg klein dat die ernstig ziek worden, maar inenten helpt ook tegen overdracht van corona. De kans dat klasgenoten of de juf of meester ziek worden, is dan kleiner.

Ouders met kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen zelf bepalen of zij hun kroost laten vaccineren. Bij 12- tot en met 17-jarigen adviseert zowel de Gezondheidsraad als de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wel nadrukkelijk om de prik te nemen. “Dit is een nuanceverschil,” benadrukt Illy. “We doen dit omdat bij tieners de voordelen van het vaccineren duidelijk groter zijn dan de nadelen die een vaccinatie mogelijk met zich meebrengt,” ­betoogt NVK-voorman Illy. “Bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar is dat niet zo duidelijk.”

Keuzevrijheid

Of Károly Illy – die zelf kinderen heeft van 22, 24 en 26 jaar, die allen gevaccineerd zijn – een advies heeft aan ouders van 5- tot 12-jarigen? “Beste ouders, informeer je goed. U heeft echt keuzevrijheid. Bij jonge kinderen is de kans op ernstig ziek worden door corona ook erg klein en erg zeldzaam, maar de kans op een ernstige bijwerking is nóg kleiner en nóg zeldzamer.”

Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad positief over het laten vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In 2021 belandden in Nederland 130 kinderen uit die leeftijdsgroep met ­corona in het ziekenhuis. Daarnaast schat de raad dat bij zo’n 150 kinderen van 0 tot 19 jaar enkele weken na besmetting een ernstige ontstekingsziekte ontstaat, genaamd MIS-C: Multisystem Inflammatory Syndrome in Children. Deze kinderen krijgen weken na hun corona­besmetting vaak ineens hoge koorts en ongeveer 90 procent heeft ook last van buikklachten, met braken en diarree. Bij de helft van die kinderen is dat zo ernstig dat zij op de intensive care belanden. “Gelukkig heeft dit niet geleid tot ­kinderen die zijn overleden,” aldus Illy.

Alleen bellen voor afspraak

Navraag bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) leert dat ouders die hun kinderen willen laten vaccineren ‘echt alleen kunnen bellen voor een afspraak’, aldus GGD-woordvoerder Ernst Moeksis. “Niet alle ouders hebben een DigiD voor hun kinderen, maar ook ­ouders die wél een DigiD hebben, kunnen dat niet online doen.”

Dit komt doordat het systeem momenteel zo is ingericht dat alleen afspraken kunnen worden gemaakt voor een boosterprik. De GGD-woordvoerder: “We verwachten geen problemen door mogelijke overbelasting van het callcenter. We denken goed bereikbaar te zijn tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden