OMT: in maart mogelijk derde golf door Britse coronavariant

In februari kan de Britse coronamutant al meer dan de helft van alle besmettingen veroorzaken. Volgens het OMT leidt dat in maart mogelijk tot een nieuwe golf corona-patiënten.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daarom zijn nu extra maatregelen nodig, schrijft het OMT in een deels gepubliceerd advies aan het kabinet. Welke extra ingrepen precies genomen moeten worden, is nog onduidelijk. Dat deel van het OMT-advies is nog niet openbaar gemaakt.

Ministers en burgemeesters vergaderen maandag verder over eventuele extra maatregelen. Een avondklok of reisbeperkingen rond de woonplaats behoren tot de mogelijkheden. Het straatverbod in de avond en nacht ligt politiek echter gevoelig: coalitiepartij D66 is tegen, evenals veel oppositiepartijen.

OMT-advies

In het OMT-advies schrijft voorzitter Jaap van Dissel namens de groep epidemiologen en virologen dat momenteel naar schatting al ongeveer tien procent van de mensen de Britse variant heeft en dat dit percentage in februari kan oplopen tot boven de 50 procent. ‘Bij gelijkblijvende omstandigheden zal de huidige afname in aantal infecties, ziekenhuisopnames en IC-opnames in maart dan omslaan in een nieuwe toename.’

Het OMT is bezorgd en spreekt van ‘twee aparte epidemieën’: die met de ‘oude variant’, waarbij het aantal infecties rond de jaarwisseling al afnam, en een epidemie met de nieuwe Britse variant die ondanks lockdown-maatregelen toch groeit. ‘De verspreiding van de VK-variant lijkt niet onder controle en kan op termijn (vanaf april) voor verdere druk op de ziekenhuizen zorgen.’

Scholen open

Zondag besloot het kabinet al dat basisscholen en kinderopvangcentra, vanwege de nog altijd hoge besmettingscijfers en grote onzekerheid rond de nieuwe variant, dicht moeten blijven tot 8 februari. Het OMT benadrukt dat dit advies niet is ingegeven door ‘een bijzonder risico’ dat kinderen zouden lopen vanwege de nieuwe varianten: Brits onderzoek toont aan dat kinderen - net als bij de oude variant - minder vaak besmet raken en milder ziek worden.

Onderzoek in Lansingerland bevestigt dat laatste, al moet daar nog wel duidelijk worden of kinderen ook even beperkt de infectie doorgeven als bij de oude variant. ‘Het grootschalig testen zal daar antwoorden op geven.’ Dat onderzoek loopt nog. Als blijkt dat kinderen inderdaad geen bijzonder risico lopen, dan wil het kabinet het basisonderwijs en de kinderopvangcentra openen per 8 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden