OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari

De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ingewijden bevestigden het advies zaterdagavond na berichtgeving door de NOS.

Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af, maar hoopte dit weekend te kunnen beslissen over de herstart van het fysieke basisonderwijs vanaf 25 januari. Dat zou verdere leerachterstanden bij kwetsbare leerlingen tegen moeten gaan.

Voor het voornemen werd een advies aan het OMT gevraagd. Dat pakt nu negatief uit: de situatie laat het niet toe, benadrukten leden van het OMT.

Britse mutant

Het OMT is bezorgd over de Britse variant van het coronavirus. Door het virus worden meer mensen besmet met het coronavirus. “We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen,” aldus kinderarts en OMT-lid Károly Illy. “Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen, en tegelijkertijd vindt iedereen het van enorm belang om het basisonderwijs snel te heropenen.’’

Het onderzoek in Langsingerland, waar de Britse coronavariant opdook op een basisschool, heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag rond de besmettelijkheid van kinderen.

Het kabinet besluit morgen officieel over het advies. Dan komen de betrokken ministers samen voor overleg in het Catshuis. Volgens een bron is het besluit nog niet genomen.

Tijdens de persconferentie over het coronavirus afgelopen dinsdag zei premier Mark Rutte dat het openen van basisscholen en de kinderopvang een prioriteit is voor het kabinet, ten minste als de besmettingscijfers het zouden toelaten.

Coronaverlof

Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van werkende ouders problemen of zelfs ernstige problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden. “We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen,” aldus bestuurder Judy Hoffer van de FNV.

Van de ondervraagden vindt 74 procent de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs zwaar tot zeer zwaar. Hoewel het grootste deel van de respondenten (54 procent) zegt dat het thuisonderwijs nu beter op orde is, is 63 procent meer tijd kwijt aan het thuisonderwijs dan vorig jaar. 41 procent is 2 tot 4 uur per dag hieraan kwijt naast hun werkzaamheden. Zo’n 33 procent geeft aan tot 2 uur per dag kwijt te zijn aan begeleiding, ruim 20 procent 4 tot 6 uur en 6 procent 6 uur of meer per dag.

FNV pleit voor een coronaverlof, ofwel betaald verlof voor werkende ouders. Om dat te kunnen betalen zouden werkgevers gecompenseerd moeten worden door de overheid. Eerder deze week hebben vakbonden al een brief hierover geschreven aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden