OMT adviseert kabinet ‘gedeeltelijk’ thuiswerkadvies te handhaven

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en ‘generieke adviezen’ tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.

Het Parool
Jaap van Dissel (RIVM) tijdens een briefing over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Beeld ANP
Jaap van Dissel (RIVM) tijdens een briefing over de ontwikkelingen rond het coronavirus.Beeld ANP

Voor werkenden geldt nu nog het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Haagse bronnen meldden vorige week dat het kabinet dit advies eigenlijk zou willen intrekken. Een besluit daarover valt dinsdag.

Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. “Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt,” aldus het advies.

Mondkapjes

Het heeft volgens het OMT ook zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer als het aantal coronabesmettingen hoog is. Volgens de experts kan het dragen van mondkapjes kwetsbaren beschermen en geeft het hen een kans om op een veilige manier met het ov te reizen.

Vorige week lekte al uit dat het kabinet overweegt het mondkapje in het ov af te schaffen en ook te stoppen met het 1G-testbeleid voor grotere evenementen die binnen plaatsvinden. Het OMT ‘kan instemmen’ met dat laatste punt. Volgens de experts is de meerwaarde van de maatregel op dit moment beperkt.

Verder denkt het OMT dat het niet meer nodig is voor scholieren om twee keer in de week preventief een zelftest te doen. Wel zouden genoeg zelftesten beschikbaar moeten blijven om het testen bij klachten te stimuleren.

Afschaffen

Het OMT benadrukt dat de keuzes aan het kabinet zijn. Dinsdag maakt minister Ernst Kuipers bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt. De afgelopen tijd zijn al veel coronamaatregelen afgeschaft. Mensen mogen al weer een tijdje meer bezoekers thuis ontvangen, er kan weer worden gesport en de horeca is open.

Het aantal nieuwe coronagevallen begint inmiddels weer te dalen. Na de laatste versoepelingen van de coronaregels, die samenvielen met carnaval, was het aantal nieuwe gevallen snel gestegen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde afgelopen etmaal 45.908 bevestigde besmettingen. Precies een week geleden waren er ruim 64.000 positieve testuitslagen.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Flink gestegen

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal wel flink gestegen, met 146 naar 1920. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de hoogste stijging sinds 7 februari, toen het aantal met 149 opliep.

Op de intensive cares liggen nu 151 coronapatiënten, eentje minder dan afgelopen zondag. Op de verpleegafdelingen worden 1769 patiënten met corona verzorgd, 147 meer meer dan een dag eerder. Op de ic’s werden 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 212.

Het stijgende aantal besmettingen zal naar verwachting leiden tot een ‘relatief beperkte’ toename van het aantal ziekenhuisopnames. Maar op de intensive care wordt vooralsnog geen extra druk verwacht. Wel benadrukt het OMT dat de prognoses voor de komende tijd uiteenlopen en ‘geen volledige zekerheid’ bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden