PlusExclusief

Omstreden The Voice-regisseur Martijn: er is niets mis met een knuffel

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Niet alleen bandleider Jeroen Rietbergen en coach Ali B liggen onder vuur bij The Voice of Holland vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Een oud-deelneemster doet nu ook aangifte tegen een regisseur. Hijzelf vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Raymond Boere en Hanneke van Houwelingen

Voice-regisseur Martijn staat plotseling op aan de keukentafel. Nog voor de uitzending van BOOS is hij geconfronteerd met verklaringen van vrouwen die vinden dat de regisseur te ver is gegaan tijdens opnames. Publicatie van het gesprek wordt op dat moment, om de aantijgingen verder te kunnen onderzoeken, nog niet wenselijk geacht. Nu er nieuwe beschuldigingen zijn geuit, is alsnog besloten om de inhoud van die bijeenkomst te delen.

Bij het gesprek aan de keukentafel legt hij demonstratief zijn handen op de schouders van zijn echtgenote en laat zien hoe hij soms aan kandidaten van The Voice zat, bijvoorbeeld om een paar ‘beauty shots’ te maken. “Als een jongetje of een meisje binnenkomt dat heel zenuwachtig is, dan pak ik zo iemand vast en zeg ik: kom op hoor, je moet wel op televisie. Het grappige is dat twaalf jaar geleden niemand dit raar vond. Dan kreeg je complimenten over hoe goed je in je vak was. En nu, zeker als er wat jongere mensen rondlopen, hoor je: o, die gaat zeker met ze naar bed. Zo onrechtvaardig. Echt. Ik kan er gewoon niet bij,” zegt hij en klapt verongelijkt in zijn handen.

Geen moment heeft de Voice-regisseur zien aankomen dat meerdere vrouwen heel anders tegen zijn handtastelijkheden aankijken dan hijzelf. Zelfs niet toen zijn eigen collega’s het vlak voor de uitzending van BOOS vorige week donderdag het hem voorhielden. “Mijn editors zeiden nog: Martijn, jij bent altijd zo lekker bezig met die kandidaten, ben je niet bang dat iemand dat verkeerd opvat? Toen zei ik: ja, misschien wel. Maar ik denk niet dat er mensen te vinden zijn die zeggen dat ik te veel doe.”

En toch is dat nu precies wel wat er gebeurt. Programmamaker Tim Hofman maakte in zijn online uitzending bekend dat er vijftien vrouwen melding hebben gemaakt van ongewenste handtastelijkheden en het maken van seksuele opmerkingen van een regisseur. Bij navraag blijkt het om Martijn te gaan.

Kooi van seksuele roofdieren

Een andere deelneemster, die zich niet bij Hofman meldde, deed aangifte tegen hem. De Brabantse vertelde eerder hoe ze probeerde te overleven ‘in een kooi van seksuele roofdieren’. Hoe de regisseur haar bijvoorbeeld vroeg of ze haar topje wat lager kon trekken en hoe ongemakkelijk dat voelde. Toen ze aangaf dat het toch om haar zangkwaliteiten ging, werd ze volgens haar uitgelachen. ‘Jij hebt bepaalde talenten, die moeten we goed in beeld brengen,’ zei hij volgens de vrouw tegen haar.

Een oud-redacteur en stagiair bij The Voice Kids (waar Martijn ook regisseerde) twijfelt nog of ze melding wil doen bij het Openbaar Ministerie, maar ook zij heeft een nare ervaring. Tijdens haar stage zou hij haar tegen haar wil hebben geprobeerd te zoenen. “Dat was echt geen afscheidszoen. Toen het gebeurde en ik het niet wilde, zei hij iets in de trant van: ik weet niet wat er over me heen kwam, ik doe dit normaal nooit.”

Deze oud-medewerkster heeft gezien hoe hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Ze vindt zijn te amicale gedrag veel te ver gaan. “Toen lachten we erom, maar we vragen ons nu wel eens af waarom we er niks over zeiden. Dat is echt heel erg. Wij dachten ook: die meiden doen het zelf, dat slaat achteraf natuurlijk nergens op,” zegt diezelfde oud-medewerkster nu.

Pas nadat de bom vorige week was gebarsten en de talentenjacht van de buis was gehaald, kwam ook bij de oud-medewerkster het besef dat het eigenlijk niet in de haak was. “Zo iemand is jong en kandidaat of is stagiair en wil het goed doen. Het is machtsmisbruik. Toen dacht ik onterecht dat het van twee kanten kwam en dat die meiden zelf de aandacht leuk vonden.”

Amicaal

De regisseur wierp vorige week mogelijke beschuldigingen al verre van zich. Dat hij een medewerkster zou hebben geprobeerd te zoenen, ontkent hij. “Ik heb al twintig jaar een mooie vrouw met wie ik heel gelukkig ben. Ik doe dat niet en ik wil dat niet.”

Al was het volgens hem bij The Voice lange tijd normaal om collega’s een zoen te geven als ze afscheid van elkaar namen na een lange dag werken. “Dat doe ik nog steeds heel af en toe met een goede collega. Dan zijn we zo blij dat het goed is gegaan. Nee, dat is niet gek. Nu bekijken we alles met het vergrootglas van 2022 en is alles zo krampachtig. Dit kan blijkbaar niet meer, maar een paar jaar geleden was het gewoon anders.”

De regisseur herkent zich ook niet in de beschuldigingen dat hij grenzen is overgegaan, maar geeft wel toe dat hij amicaal is met kandidaten. Hij geeft ze complimentjes over hun uiterlijk bijvoorbeeld. Of over hun kleding. “Dan zeg ik: jee, wat zie jij er prachtig uit. Wauw, draai je eens om. Dat doe ik om ze goed te laten voelen. Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad.”

Sommigen geeft hij ook knuffel. Om ze te troosten bijvoorbeeld, als ze er even doorheen zitten. “Er zijn kandidaten die het zelf vragen aan mij, hè, als ze gespannen zijn voor een opname. Dan doe ik dat, ja. Ik kan er boos om worden als mensen daar van alles achter zoeken.”

Maar is knuffelen met een kandidaat niet grensoverschrijdend voor een regisseur? “Op dat moment zelf gaat het heel natuurlijk en heb ik er nog nooit iemand over klagen. Maar nu, in 2022, zeg ik: ja, je hebt gelijk. Blijkbaar zijn er mensen die dit verkeerd opvatten. Niet zozeer de mensen die om een knuffel vragen, maar wel de mensen die het zien. Die zullen misschien zeggen: hij is te amicaal. Maar het komt uit een goed hart. Ik wil dat de mensen zich goed voelen. Het beste uit ze halen. Dat heeft altijd gewerkt en volgens mij kan ik dat heel goed. Maar waarschijnlijk is het nu te ouderwets.”

De regisseur is vanaf de eerste dag bij The Voice betrokken, kort voor de uitzending van BOOS verwijderde hij al zijn persoonlijke profielen op sociale media. Ook zijn eigen website ging offline. Waarom? “Dit is zo’n teleurstelling. Zo’n nachtmerrie. Daar wil ik niet meer aan worden herinnerd. Het is klaar.”

Na het eerdere gesprek aan de keukentafel houdt de regisseur het na de recentste beschuldigingen het op een schriftelijke verklaring. “Ik ben nog steeds geschokt door de berichten rondom The Voice of Holland en de beschuldigingen die in de media worden geuit. Ik herken deze beschuldigingen niet. Met het oog op het onderzoek dat nu wordt gedaan, zal ik in dit stadium niet reageren in de media.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden