Omstreden Mieraskerk beveiligd: dreigement om kerk in brand te steken

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wordt bewaakt met agenten en camera’s van de politie. Aanleiding is een dreigbrief die de dominee van de kerk woensdagochtend heeft ontvangen. Daarin staat dat het gebouw in brand zal worden gestoken. De kerk kwam onlangs in het nieuws nadat journalisten er kort voor de zondagsdienst door kerkgangers waren aangevallen.

Leon van Heel
Leden van de Oud Gereformeerde Gemeente vegen de stoep bij de Mieraskerk in Krimpen aan de IJssel nadat daar dinsdag een explosief was afgegaan. Beeld EPA
Leden van de Oud Gereformeerde Gemeente vegen de stoep bij de Mieraskerk in Krimpen aan de IJssel nadat daar dinsdag een explosief was afgegaan.Beeld EPA

De politie heeft woensdag grote mobiele beveiligingscamera’s rond het gebouw geplaatst. Volgens het kerkbestuur zullen agenten van de politie het godshuis tijdens kerkdiensten bewaken.

De dreigbrief is gericht aan de kerk, maar werd bezorgd bij de woning van de dominee. De afzender is onduidelijk. Opnieuw is aangifte gedaan bij de politie. Dat deed de kerk ook al nadat dinsdag met een explosief een deel van de pui was vernield. De politie wilde woensdagavond niet reageren op de nieuwe dreiging en de opgeschroefde beveiliging.

De kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel, in de volksmond de Mieraskerk, ligt onder vuur vanwege de homostandpunten van de predikant en omdat de geloofsgemeenschap, tegen de corona-adviezen van het RIVM in, toch fysieke kerkdiensten houdt met meer dan dertig mensen. Zondag kreeg een journalist een trap van een kerkganger.

Sisser

De kerkdiensten gaan wel gewoon door, zegt ouderling Wiggert Pols. “We hopen dat het met een sisser afloopt.” Eerder riep deze kerkbestuurder al op tot rust en bezinning. Die boodschap gold voor zowel de mensen binnen als buiten de kerk.

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. De gelovigen vieren dat Jezus voor alle menselijke zonden is gestorven en daarna opgestaan uit de dood. Streng gelovigen willen daarom rond Pasen per se fysiek naar de kerk omdat volgens hen in de Bijbel staat dat God van ze verlangt dat zij letterlijk samenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden