Omstreden Kamerlid Wybren Van Haga uit VVD-fractie gezet

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is dinsdagochtend uit de fractie gezet, omdat hij zich tegen de afspraken in toch met zijn verhuurbedrijf heeft bemoeid. Het is nog onduidelijk of hij zijn zetel afstaat of meeneemt. 

Wybren van Haga nadat hij uit de VVD werd gezet. Beeld ANP

Van Haga kwam maandagavond opnieuw in opspraak, omdat hij dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden liet uitvoeren aan het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje, dat hij bezit en verhuurt. 

Het 76ste Kamerlid van de coalitie raakte eerder al in opspraak nadat uit onderzoek van Het Parool bleek dat hij zich niet aan Amsterdamse huurregels hield. Na een intern integriteitsonderzoek concludeerde de VVD toen dat hij kon aanblijven als Kamerlid, maar zich niet langer direct met zijn bedrijf mocht bemoeien. Dat verbod heeft hij naast zich neergelegd, concludeert fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Dijkhoff zegt dat het ‘een lastige combinatie’ is om als Kamerlid panden te hebben met huurders erin, en dat dat alleen werkt ‘onder strikte voorwaarden met strikte scheidingen’. “Ik heb geconstateerd dat er toch bemoeienis is geweest en dat die strikte scheiding niet gehanteerd is.”

‘Andere belangen’

“Het is het besluit van de fractie geweest, ik had willen blijven,” licht Van Haga zelf toe. “Ik zou zeggen dat het niet had gehoeven, maar zij hebben te maken met andere belangen. Ook dat van beeldvorming.”

Of Van Haga zijn zetel afstaat aan de fractie, is onduidelijk. “Ik ga er eens rustig over nadenken.” Dijkhoff heeft daar begrip voor. “Het is ook voor Wybren een heftige dag, ik snap dat hij nu eerst met zijn gezin en vrienden wil praten. Het antwoord moet nog even wachten.”

Mocht hij zijn zetel meenemen, dan zou de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer kwijtraken. Dijkhoff reageert nonchalant op dat scenario: “Ik was niet van plan verkiezingen uit te schrijven.”

Werkzaamheden

Een bewoner tipte de gemeente Haarlem over de illegale werkzaamheden aan het Essenhofje, waarop het werk werd stilgelegd. Dit tot grote woede van Van Haga, die volgens meerdere bewoners ‘op zeer agressieve manier’ bij hen verhaal kwam halen. “Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld. Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man,” aldus een van de bewoners tegen Hart van Nederland

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem laat weten dat Van Haga geen boete heeft gekregen, maar dat er bij een volgende overtreding een dwangsom van 25.000 euro zal worden opgelegd.

Rijden onder invloed

Deze zomer liep Van Haga tegen de lamp bij een alcoholcontrole op de snelweg A4. “Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten,” zei hij toen. Bij de controle bleek dat hij een alcoholpromillage van 0.6 had (0.5 is de grens voor ervaren rijders). 

De politicus kreeg van zijn partij een geldboete en verplicht vrijwilligerswerk opgelegd als reprimande. 

Als nummer 41 op de VVD-kandidatenlijst kreeg Van Haga na de formatie van kabinet Rutte III een plek in de fractie. Sinds 2010 was hij gemeenteraadslid in Haarlem, na een internationale carrière bij onder meer Shell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden